Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Wiggins i přes velkou krizi překonal světový rekord v hodinovce

Tour de France

  20:39aktualizováno  21:47
LONDÝN - Sir Bradley Wiggins vyrazil dobýt rekord v cyklistické hodinovce, tradiční a velmi bolavé dráhové disciplíně. A na londýnském olympijském velodromu uspěl! Myslel sice, že ujede přes 221 okruhů, že za 60 minut nakrouží víc než 55,250 kilometru, jenže hluboká krize po 45 minutách výkonu vzala britskému habánovi příliš mnoho sil. Přesto je Wiggins světovým rekordmanem a nová meta zní: 54,526 km.

Bradley WIggins foto: Reuters

Brit Alex Dowsett byl předchozím držitelem světového maxima (52,937 km) a Wiggins, než vyjel do boje o historický zápis, prohlašoval: „Chci rekord posunout co nejvíc mimo dosah ostatních.“

Hodinovka byla totiž velkým motivem muže, který už v cyklistice dokázal snad úplně všechno - od olympijských medailí na dráze, po ty světové v časovkách či žlutý trikot pro šampiona Tour de France, snad nejcennější trofej silničního pelotonu.

„Když jsem sledoval Chrise Boardmana, jak se vydává pro rekord, inspirovalo mě to sednout na kolo. Teď chci to stejné udělat pro příští generace,“ vyhlašoval Wiggins a věděl, jaký recept k úspěchu povede: „Na nic nemyslet, jen sledovat černou čáru.“

Bradley Wiggins překonal světový rekord svého krajana Alexe Dowsetta.
Bradley Wiggins na Olympijském velodromu v Londýně.

Šedesát minut nedělal 35letý cyklista nic jiného. Na sobě zlaté tretry, zlatou přilbu a u dráhy trenéra Heika Salzwedela, který ho na krutý test připravoval. A v úvodních okruzích musel svého svěřence mírnit, jasně čitelná byla jeho gesta rukama: Zpomal, nevydržíš!

„Trochu to přepálil,“ komentoval pak německý kouč. „Ke konci mu docházely síly.“

Ze začátku Wiggins nastavil průměr lehce přes 52 kilometrů v hodině, ale do něj bylo třeba započítat pevný start, který stál za pomalejším rozjezdem. Pak zrychloval, postupně a nezadržitelně.

Vývoj světového rekordu v hodinovce od roku 2014

Jens Voigt (Německo),18. září 2014: 51,115 km, 

Matthias Brändle (Rakousko), 30. října 2014: 51,852 km,

Rohan Dennis (Austrálie), 8. února 2015: 52,491 km,

Alex Dowsett (Velká Británie), 2. května 2015: 52,924 km,

Bradley Wiggins (Velká Británie), 7. června 2015: 54,526 km.

Po 70 okruzích už jeho rychlost vystoupala nad 54 kilometrů a z nehybné pozice na špičce sedla bylo hned zřejmé, že je Wiggins bývalým dráhařem. Však své první úspěchy sbíral právě na velodromech a teprve po hrách v Pekingu vletěl do silničního pelotonu. A pak i na trůn Tour.

Salzwedel dál povzbuzoval, s tabletem v rukou Wigginsovi hlásil mezičasy. „Naše příprava byla výborná,“ ujišťoval v rozhovoru pro Eurosport. Ale po 45 minutách začala opravdová bolest, Wigginsův rychlostní průměr klesal a sen překonat 55 kilometrů se okruh od okruhu vzdaloval.

Minutu před vypršením hodiny už bylo jasné, že Wiggins bude novým rekordmanem, ale palivo ke zrychlení už neměl. Pak zazvonil zvonec do posledního okruhu a Wiggins už za jeho polovinou mohl vyjet mimo ideální stopu, blíž k vyprodaným ochozům, kde slavil.

Předchozí maximum vylepšil o 1589 metrů.

„Dnes jsem se dostal nejblíž k pocitu, jaké to je porodit dítě. Bylo to mučivé a jen počítáte minuty do konce,“ citoval Wigginse deník The Telegraph. „Vždycky se srovnávám s cyklistickými velikány a jsem tak rád, že jsem nyní v jejich společnosti.“

Autor: