Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Cyklokrosař Štybar před obhajobou zlata na MS: Tlak si nepřipouštím

Sport

  23:30
SANKT INGBERT - V dobré pohodě a klidu se zatím nachází český cyklokrosař Zdeněk Štybar, kterého v neděli čeká obhajoba zlata na mistrovství světa v Sankt Wendelu.

Zdeněk Štybar. foto: ČTK

Jeho pohodu možná dotváří i skutečnost, že má na malé německé město nedaleko Saarbrückenu velmi příjemné vzpomínky - právě zde se stal v roce 2005 poprvé v kariéře mistrem světa v závodě jezdců do 23 let a následně podepsal i smlouvu se svou současnou stájí Telenet Fidea.

Dva dny před vrcholem sezony byla největší česká medailová naděje v naprostém klidu. "Zatím mi ani moc nedochází, že tady je za dva dny mistrovství světa. Přijde mi, že se připravuji na Světový pohár, závod Superprestige, série GVA nebo Toi Toi Cup ve Stříbře. Nějak mi nedochází, že jsem tu na MS, a myslím, že to je jedině dobře. Jsem v pohodě a tlak si žádný nepřipouštím, alespoň zatím," řekl Štybar na tiskové konferenci v Sankt Ingbertu, kde česká reprezentace rozbila svůj základní tábor.

Štybar chce napravit celou sezonu
Dobrým výsledkem by si chtěl v neděli napravit dojem z celé sezony, který mu kazí hlavně nucená pauza se zraněným kolenem. "Hrozně mě mrzí, že mě ze dne na den chytlo to koleno a nemohl jsem měsíc závodit. Ale pokud by se to povedlo v neděli, bylo by vše zapomenuto a sezona by byla nakonec výborná. Naopak jestli se to nepovede, tak já sám vím, že jsem pro to udělal maximum," uvedl Štybar.

Sám by prý onen měsíc, kdy závody nemohl ani sledovat v televizi a body mu tak utíkaly mezi prsty, nejraději zcela vyškrtl. "Ale tak už to v životě je, že jednou jste nahoře a jednou dole," podotkl.

Na svou výhru před šesti lety v dějišti letošního šampionátu si velmi dobře pamatuje. "Nikdy na to nezapomenu. Bylo to na začátku mé kariéry a bylo to důležité vítězství, které mi moc pomohlo dál. Vybavuji si, jak jsem se při závodě cítil silný. A vybaví se mi, jak jsem to tady tehdy podepsal do týmu Telenet Fidea. Byla to pro mě po tom mistrovství světa druhá výhra, protože to v tu chvíli bylo asi to nejlepší, co mě mohlo potkat. Mohl jsem pak vyrůstat vedle hvězd, jako jsou Bart Wellens a Erwin Vervecken," připomněl rodák ze Stříbra.

Šlo v tu chvíli o pověstný odrazový můstek dál v kariéře, která nabírala na obrátkách. "Byl jsem druhým rokem ve třiadvacítkách a byl to myslím opravdu nejdůležitější krok v mé kariéře, že jsem se tam dostal," prohlásil Štybar.

Štybar na stupních vítězů.

Dalším velkým mezníkem jeho kariéry se stalo před pár dny definitivní potvrzení dlouho diskutovaného přestupu do stáje Quick Step, jejímž členem bude Štybar od 1. března. Klid ohledně budoucnosti přišel s ohledem na šampionát v pravý čas. "Určitě to pomáhá, protože se to táhlo opravdu dlouho a bylo to dlouho nejasné," potvrdil Štybar.

Obhajobu prvenství na trati, která je naprosto totožná s tou, na níž kraloval před šesti lety, považuje za psychicky náročnější než dobytí zlata v domácím prostředí v Táboře minulý rok. "Loni to bylo ohledně mého stresu všechno tak trochu uměle vytvořené. Byl tam tlak od českých i belgických novinářů, od fanoušků, bylo toho hodně. Ale když jsem to zvládl loni, tak to musím zvládnout i letos," věřil.

Pokud by se mu však obhájit zlato nepodařilo, přeje si alespoň prohrát se ctí. "Rád bych, aby se ta obhajoba vyšla, nerad bych ten dres odevzdal. Ale když to tak bude, tak jen doufám, že ho odevzdám s vědomím, že si ho bere někdo lepší. Ta obhajoba bude asi psychicky o něco náročnější tím, že vím, o co bych přišel," vysvětlil Štybar, jehož přijede v sobotu do dějiště šampionátu podpořit i belgická přítelkyně Ine. "Budeme tu kompletní se všemi lidmi, co se o mě starají, stejně jako v Táboře," ujistil.

Na trati už Štybar trénoval ve čtvrtek
Trať si byl vyzkoušet při hodinu a půl trvajícím tréninku již ve čtvrtek po příjezdu. "Bylo dobré si to osahat. Vím, že většina jezdců se chystala na trénink dnes, proto jsem chtěl už ve čtvrtek, abych měl více prostoru, klidu a vše, co potřebuji. Byl to pro mě důležitý trénink," řekl Štybar.

Přestože prohlásil, že se cítí výborně připravený na všechny podmínky a povrchy, na nichž se může v neděli jet, přivítal by tvrdší podklad, aby se jel rychlý závod. "Včera to bylo hrozný. Trať byla rozbahněná, kolo brzy zanešené a po dvou 'rundách' jsem ho musel při tréninku měnit, což by při závodě znamenalo měnit ho každého půl kola. Snad to zmrzne. Organizátoři budou mít asi hodně práce, každopádně věřím, že shrnou všechny ty stopy, protože jinak ta trať bude hodně nebezpečná," poznamenal Štybar.

Okruh favoritů je podle něho jasný. "Myslím, že to jsou ta samá jména, tedy Nijs, Albert a Pauwels. Kdyby se jelo na trati, která byla včera, tak řeknu, že Nijs vyhraje s minutovým náskokem, ale když to přimrzne, jsou i moje šance vyšší," připomněl Štybar vedoucí trio Belgičanů v žebříčku UCI.

"Dále myslím, by mohl překvapit Wellens a také někdo z Francouzů," dodal Štybar, který pojede na nově připraveném kole, vyvedeném v českých barvách.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...