Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další kopce Vuelty a irský radost. Bojovník Martin si poradil s Rogličem i Carapazem

Třetí etapa Vuelty patřila Danu Martinovi. foto: Twitter Cycling Weekly.

Platí za jednoho z největších bojovníků v pelotonu a tentokrát byl na Vueltě odměněn. Irský cyklista Dan Martin, jezdec stáje Israel Start-Up Nation, si na vrchařské prémii Laguna Negra dojel pro vítězství ve 3. etapě španělské Grand Tour.
  18:42

Dan Martin „vyhmátl“ ideální příležitost k nástupu sto metrů před cílem a na jeho akceleraci byli na druhém a třetím místě krátcí i dva superfavorité závodu Primož Roglič a Richard Carapaz.

Třetí etapa Vuelty patřila Danu Martinovi.
Primož Roglič vede Vueltu

Slovinskému lídrovi stáje Jumbo zůstal červený dres, druhý Martin však nyní ztrácí pouhých pět sekund. Deset jezdců bojovalo v závěrečných stovkách metrů stoupání 1. kategorie o etapové prvenství.

Pět set metrů před cílem atakoval Sepp Kuss, pomocník Primože Rogliče v dresu Jumba, načež se otočil po svém lídrovi a zvolnil. Vzápětí se pokusil o útok ruský mladík Vlasov v dresu Astany, zatímco lídr Ineosu Carapaz si bedlivě střežil Rogličovo kolo.

Přišel další nástup Kusse, ale rozhodující akceleraci předvedl až 150 metrů před cílem Dan Martin. A už nikoho před sebe nepustil. Čtyřiatřicetiletý Ir se tak postaral o premiérové etapové prvenství v historii Vuelty pro svůj tým Israel Start-Up Nation. 

„Už jsem tu byl dvakrát blízko vítězství (v první i druhé etapě dojel třetí), tak jsem ho chtěl tentokrát pro náš skvělý tým konečně získat,“ radoval se dojatý vítěz. „A zároveň chci tohle vítězství věnovat i mé ženě. Je to totiž poprvé, co jsem vyhrál etapu od chvíle, kdy se narodila naše dvojčata.“

Martinovou manželkou je britská reprezentantka v atletice, běžkyně Jess Andrewsová-Martinová.

Smolařem dne se stal Estéban Chaves z Mitcheltonu-Scott, před etapou čtvrtý muž celkové klasifikace. Po defektu a dvojnásobné výměně kola dokončil cílové stoupání se ztrátou 1:06 minuty.

Jan Hirt přijel do cíle na 49. místě s odstupem 2:21 minuty.

Na startu se už neobjevil Thibaut Pinot, lídr stáje Groupama-FdJ. Po pokažené Tour, kde se zranil hned v zahajovací etapě v Nice, si nevylepšil náladu ani ve Španělsku. V úvodních dvou dnech ztratil 25 minut.

Francouz si stěžoval, že zranění zad jej stále až příliš limituje a na trati trpí. Proto se rozhodl ukončit závod - a tím i sezonu.

Autor: