Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sníh, led a dvě stovky náročných kilometrů. Almeida přišel o růžový dres, Giro vede Kelderman

Osmnáctá etapa letošního Gira byla pro jezdce velice náročná. foto: ČTK

Aktualizováno
Laghi Di Cancano - Královskou etapou Gira měla být až ta sobotní. Kvůli počasí však byli pořadatelé donuceni škrtnout nejnáročnější výšlap, a tak se hlavním strašákem cyklistů stala ta včerejší, v pořadí letošní trasy osmnáctá.
  16:56

Dohromady 207 kilometrů, 5847 výškových metrů a v první řadě náročné stoupání na obávané Stelvio. Do toho peloton potrápilo skoro až zimní počasí, včetně sněhu a ledu. Nic náročnějšího spousta z nich nikdy nejela, trápili se i ti největší favorité.

Osmnáctá etapa letošního Gira byla pro jezdce velice náročná.
Královskou etapu na italském Giru ovládl Jai Hindley.

Už před startem etapy tak bylo jasné, že se pojede vskutku napínavá jízda. Tehdy ještě růžový Joao Almeida vedl o pouhých 17 sekund a vzhledem k tomu, že nikdy předtím neměl s náročnými třítýdenními etapovými závody zkušenosti, jen málokdo čekal, že by byl lídrem až do konce.

„Největší starosti mi dělá Kelderman. Nechci o trikot přijít, ale doufám v nejlepší a očekávám nejhorší,“ přiznal před třemi dny mladičký lídr závodu.

Tušil, že se ho Nizozemec pokusí z Maglia Rosa vysvléknout, ale jeho útokům úspěšně odolával. Až do včerejška.

Doping, smrt nebo zranění. Alaphilippe se zařadil mezi prokleté duhového dresu

Že se Kelderman pokusí ve čtvrteční etapě zaútočit na post lídra závodu, tušil snad každý. Jenže samotný závěr etapy dokázal přece jen překvapit. Náročné Stelvio si totiž vybralo svou daň. Padesát kilometrů před cílem začal Almeida odpadat, o chvíli později už nestačil ani svým týmovým kolegům.

Tehdy se jeho největší rival ještě držel, ale ani on nedokázal ustát vražedné tempo tria lídrů na čele, kde byl i jeho australský kolega ze Sunwebu Jai Hindley.

Osamocený před pelotonem s Almeidovou skupinou a za trojlístkem před sebou ztrácel při stoupání na Stelvio 40 vteřin, ovšem během sjezdu k cílovému výšlapu na Laghi di Cancano to bylo rázem 75 vteřin.

Kelderman se vzpamatoval

„Zdá se, že je Kelderman zlomený a vzdává boj o růžový trikot,“ znělo z úst komentátorů Eurosportu. Jenže devětadvacetiletý jezdec stáje Sunweb ještě neřekl poslední slovo.

Na poslední chvíli sebral zbytky svých sil a až do vyčerpání držel konstantní tempo, díky kterému přestal ztrácet desítky sekund, ale jen vteřiny.

Nakonec dojel do cíle na páté pozici se ztrátou 2 minut a 18 vteřin, naopak Almeida ztratil téměř pět minut. „Byl to bláznivý den, super těžký. Myslím, že nejtěžší v mém životě,“ přiznal v cíli zničený, ale šťastný nový lídr Gira.

Novým lídrem italského Gira je Wilco Kelderman.

Pro Almeidu je ztráta růžového trikotu zklamáním, přesto ale dokázal víc, než se čekalo. Na svém prvním závodě Grand Tour byl lídrem od třetí etapy a za skvělý úspěch mu poděkovala i stáj. „Nic než nekonečný respekt a obdiv pro tohoto mladého muže, který 15 dní nosil tento ikonický růžový trikot,“ vyvěsila jeho stáj Deceuninck-Quick-Step na Twitter.

Byť zcela vyčerpán, pozitivně hodnotil den také nový lídr závodu. „Většinu času jsem věděl o časech celkového hodnocení. Věděl jsem, že to bude těsné, ale mám to! Almeidu jsme předjeli na Stelviu poměrně brzy a pak začal ten pravý závod. Ineos byl v čele se dvěma jezdci super silný. Nemohl jsem s nimi držet krok, takže to pro nás bylo jen o závodě mezi sebou za nimi. Jsem strašně šťastný,“ radoval se Kelderman.

Toho může těšit, že souboj s rivali z Ineosu nakonec zvládl jeho parťák Hindley, který je tak za ním i v celkovém hodnocení. A to o pouhých dvanáct vteřin.

„Bože, byl to skvělý boj. Nemohlo to pro nás dopadnout lépe, Jai s vítězstvím etapy a já v Maglia Rosa,“ uvědomoval si Kelderman obrovský úspěch nejen pro sebe, ale pro celou stáj.

Čelo závodu je ovšem hodně vyrovnané. Celkově třetí a včera druhý v cíli Geoghegan Hart na Nizozemce ztrácí vteřin jen patnáct. A peloton má před sebou ještě tři ostré etapy, včetně závěrečné, nedělní časovky.

Kelderman povstal a je růžový. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!