Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Degenkolb potřetí. Německý spurtér ovládl i dvanáctou etapu Vuelty

Sport

  18:10aktualizováno  18:57
Jako by si vybral další volný den, jako by šetřil síly na to, co má brzy přijít v horách. Peloton cyklistické Vuelty přenechal aktivitu ve 12. etapě osamocenému uprchlíkovi a naplno zabral až v cílové rovince, v hromadném spurtu.

Radost německého cyklisty Johna Degenkolba. foto: Reprofoto

Z něj se jako první vynořil Němec John Degenkolb, který na této Vueltě vyhrál už potřetí, za jeho zády v poklidu dorazil Španěl Alberto Contador, v červeném dresu vládce závodu.

Byla to ve Španělsku rarita, etapa se celá odehrála na okruzích, což v Grand Tours není často k vidění. A barevný had se tak kolem diváků "plazil" osmkrát. "Fiesta je součást Vuelty," hájil závodnicky nezáživný den kolem Logroña sportovní ředitel závodu Paco Giner.

Rakušan Matthias Krizek v osamělé pouti strávil skoro celý den, přes 8 minut byl jeho nejvyšší náskok před balíkem. Ještě do posledního z osmi okruhů vjížděl s náskokem 1,5 minuty, ale tušil: Smečka spurterů mi tuto sladkou šanci nenechá.

A když grafika ukázala posledních 12 kilometrů do cíle, 25letého závodníka z Vídně peloton pohltil.

Astana s Guardinim se tlačila dopředu, vedle nich Giant-Shimano německého obra Degenkolba, taky modré dresy francouzského FDJ pro svého rychlíka Bouhanniho. V cílovém městě do balíku udeřil jako blesk hromadný pád a k zemi poslal jak Australana Matthewse, vítěze 3. etapy, tak francouzského boxera Bouhanniho, kterému na Vueltě patřila etapa číslo dvě.

Degenkolb před dvěma lety vyhrál na stejném místě druhou ze svých pěti etap, na Logroño bude vzpomínat i letos. Třetím letošním vítězstvím si pojistil zelený trikot krále spurterů.

Výsledky z cyklistického závodu Vuelta - 12. etapa Logroňo - Logroňo (168 km):

1. Degenkolb (Něm./Giant) 4:11:18, 2. Boonen (Belg./Omega Pharma-Quick-Step), 3. Guarnieri (It./Astana), 4. Sagan (SR/Cannondale), 5. Richeze (Arg./Lampre), 6. Martinez (Fr./Europcar), 7. Mondory (Fr./AG2R), 8. Cancellara (Švýc./Trek), 9. Stuyven (Belg./Trek), 10. Boivin (Kan./Cannondale) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 44:38:56, 2. Valverde (Šp./Movistar) -24, 3. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:12, 4. Froome (Brit./Sky) -1:24, 5. S. Sánchez (Šp./BMC) -1:52, 6. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:55, 7. Aru (It./Astana) -2:17, 8. Anacona (Kol./Lampre) -2:26, 9. Gesink (Niz./Belkin) -2:59, 10. Caruso (It./Cannondale) -3:55.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!