Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Djokovič vyhrál Australian Open

Sport

  12:58
MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál Australian Open a získal první grandslamový titul v kariéře. Třetí nasazený hráč v dnešním finále v Melbourne porazil po setech 4:6, 6:4, 6:3 a 7:6 francouzské překvapení turnaje Jo-Wilfrieda Tsongu.

Srb Novak Djokovič vyhrál svůj první Grand Slam. foto: AFP

Jen v prvním gamu byla na nenasazeném Tsongovi patrná nervozita z prvního velkého finále. Vlastními nevynucenými chybami nabídl soupeři brejk, ale zkušenější Djokovič vzápětí provedl to samé a pokračovalo se od stavu 1:1.

Oba hráči si pak drželi svá podání, ale záhy začal diktovat rytmus výměn francouzský tenista. Dočkal se za to odměny v desátém gamu. Djokovič nezakončil smečí výborně rozehranou výměnu a nabídl Tsongovi setbol. Ten ho proměnil neuvěřitelným lobem zahraným z hluboké defenzivy. Byl to vůbec první set, který třetí hráč světa v průběhu Australian Open ztratil. Na chvíli ho to rozhodilo a v úvodu druhé sady po některých Tsongových vítězných úderech působil bezradně, ale záhy se z krize dostal.

Naopak Tsonga začal dělat laciné chyby, které ho v sedmé hře stály servis a následně i celý set. Djokovič ho za stavu 5:4 dopodával čistou hrou. Dvacetiletý Srb začal být lepším hráčem na kurtu, přestal chybovat a zahrával míče, které mu v semifinále přinesly vítězství nad světovou jedničkou Rogerem Federerem. Ve třetí hře hrál při returnu Tsongovi nepříjemné údery pod nohy, což mu vyneslo brejk. K šanci na ukončení setu se Djokovič dostal v deváté hře znovu při podání soupeře, kdy si s notným přispěním Tsongových nepřesných forhendů vypracoval řadu setbolů. Francouz, který se snažil častěji chodit na síť, jich šest dokázal odvrátit, ale při sedmém už podlehl.

Djokovičovi zatrnulo ve čtvrté hře čtvrtého setu, kdy si při dobíhání míče lehce poranil levé stehno. Chvíli se zdál být zdravotním problémem omezen, ale po následném ošetření nebyly jeho potíže vůbec patrné a oba hráči si drželi podání. Dvaadvacetiletý Francouz měl v jedenáctém gamu šanci odvrátit tie-break, ale jeho brejkbol odvrátil Djokovič na síti. Ve zkrácené hře pak už srbský favorit soustředěným výkonem nepřipustil pochybnosti o svém vítězství, soupeři dovolil jen dva míče a zápas zakončil Tsonga symbolicky forhendem do autu.

Po neúspěšném boji o titul na loňském US Open tak Djokovič druhou finálovou účast dotáhl k zisku grandslamové trofeje. Životního úspěchu v Melbourne dosáhl i Tsonga, který hrál teprve pátý grandslamový turnaj v kariéře. Jeho dosavadním maximem bylo osmifinále Wimbledonu 2007.