Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Nadaný Tsonga smetl Nadala

Sport

  13:04
MELBOURNE - Tenisoví odborníci tvrdí, že bude světová jednička. A nenasazený Jo-Wilfried Tsonga je v tom na Australian Open utvrdil, když v semifinále zdolal druhého hráče světa Španěla Rafaela Nadala. Dvaadvacetiletý Francouz, jehož grandslamovým maximem byla účast v osmifinále, povolil favoritovi ve třech setech pouze sedm her a zahraje si o titul. K duelu ho vyzve Švýcar Roger Federer nebo Srb Novak Djokovič.

Jo-Wilfried Tsonga se raduje poté, co z kurtu smetl světovou dvojku Rafaela Nadala. foto: PETER PARKS AFP

Tsonga působil po celý zápas jako mnohem ostřílenější hráč a favorizovanému Španělovi připravil jednu z nejdrtivějších porážek v kariéře.

Leccos o průběhu prvního semifinále naznačil už úvod, v němž se francouzský objev dostal do vedení 3:0. S přehledem si kontroloval svůj servis a sadu uzavřel dalším ziskem Nadalova podání, tentokrát dokonce čistou hrou. Vzápětí předvedl třetí game za sebou bez ztráty bodu a jasně demonstroval, kdo dnes vládl centrálnímu melbournskému dvorci.

Také v druhé sadě Tsonga neomylnými a přesnými údery zatlačil Nadala do hluboké defenzivy a díky jednomu úspěšnému brejku se ujal vedení 2:0.

Jediná šance se Španělovi naskytla na začátku třetího dějství. Tsonga mu poprvé nabídl brejkboly, jenže Nadal ani jednu ze tří možností nevyužil a definitivně si tím podepsal svůj ortel.

V euforii hrající Tsonga nakonec druhému nasazenému povolil jen sedm gamů a oplatil mu porážku z loňského US Open. Nadal přitom v předchozím průběhu australského grandslamu neztratil ani set.

Výsledek:
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Tsonga (Fr.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 6:3, 6:2

Autor: