Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Do Ostravy přijede Carl Lewis

Sport

  12:34
Deset medailí ze světových šampionátů a stejný počet cenných kovů z olympijských her má na kontě fenomenální sprinter a dálkař Carl Lewis, který za svou kariéru překonal deset světových rekordů.

Atlet století Carl Lewis foto: ČTK

Šestačtyřicetiletý Američan, který byl v roce 1999 zvolen Atletem století, ve čtvrtek přijede do České republiky. Lewisovy statistiky jsou jen stěží napodobitelné. Devětkrát stanout na nejvyšším stupínku už dokázal na olympijských hrách v atletice pouze finský vytrvalec Paavo Nurmi. Lewis navíc čtyřikrát po sobě zvítězil na OH ve stejné disciplíně, skoku do dálky, což se mezi atlety dosud podařilo pouze diskaři Alu Oerterovi.

Mimořádný atletický talent svými výkony udivoval už od mládí. Neměl nejlepší krok, start a ani nejvyšší frekvenci, celkově však byl nejrychlejší. Proslul uvolněným a lehkým během. Ve třinácti letech dolétl na hranici 5,5 metru, v šestnácti zaběhl stovku za 10,6 sekundy a jako osmnáctiletý přeskočil osmimetrovou hranici.

 Na premiérovém MS v Helsinkách 1983 se tehdy  dvaadvacetiletý atlet stal spolu s Jarmilou Kratochvílovou hlavní hvězdou - zvítězil ve stovce, dálce i krátké štafetě. Na své první olympiádě v Los Angeles 1984 vybojoval hned čtyři vítězství, když triumfoval i ve sprintu na 200 metrů.

Před pěti lety se  mluvilo o tom, že  Lewis dopoval, poté co ho obvinil dopingový hříšník Ben Johnson. Atletická federace USA a Národní olympijský výbor odtajnily jeho pozitivní dopingový nález, který pocházel z testování při národní kvalifikaci na olympiádu v Soulu. Sám atlet existenci pozitivního testu připustil s tím, že se jedná o dávno mrtvý případ."Svou úspěšnou kariéru uzavřel v roce 1997.

Autor: