Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Přituhuje. Kvůli ruskému skandálu rezignoval i antidopingový šéf

Sport

  14:14
LONDÝN/PRAHA - Údajný dopingová aféra? Spíše pořádný skandál. Odhalení praktik ruských atletů stálo místo dalšího významného člena IAAF. Podle britského listu Guardian a francouzského deníku L’Équipe odstoupil po rozhovoru s etickou komisí šéf lékařského a antidopingového oddělení atletické federace Gabriel Dollé.
Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) foto: Reprofoto

Zkušený francouzský funkcionář tak následoval ruského pokladníka IAAF Valentina Balachničeva a marketingového poradce Papu Massatu Diacka, syna šéfa federace Laminea Dicka. Ti se svých funkcí vzdali ve čtvrtek.

ATLETICKÝ SKANDÁL

Skandál, jímž se už začala zabývat etická komise IAAF i Světová antidopingová agentura WADA, rozvířil minulý týden pořad německé televizní stanice ARD. Jeho autoři upozornili na údajný systematický doping ruských atletů, následné zakrývání pozitivních testů a neochotu jejich vyšetřování ze strany funkcionářů.

Například trojnásobná vítězka Chicagského maratonu Lilija Šobuchovová uvedla, že zaplatila 450.000 eur (zhruba 12,4 milionu korun) ruským funkcionářům, aby unikla trestu za doping. V dokumentech týkajících se tohoto případu se podle Guardianu kromě Balachničeva a Diacka mladšího několikrát objevilo i jméno Dollého.

Francouz Dollé byl důležitým členem IAAF, jenž byl mimo jiné zodpovědný za spolupráci s WADA a národními antidopingovými agenturami.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč