Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Druhá vlna českých tenistek strádá. Vondroušová se Siniakovou se trápí, prapor drží Muchová

Sport

  15:42
New York - Sebedůvěra z Markéty Vondroušové rozhodně nesrší. Bývalá světová jednička mezi juniorkami a loňská finalistka Roland Garros v pondělí na US Open přemohla Belgičanku Minnenovou (107. na žebříčku), přesto si posteskla: „Nedávné porážky mě shodily dolů. Celkově jsem se cítila divně. Mám málo nahraných mačů. A ty nervy! Je znát, že jsem vypadla ze zápasového rytmu.“

Tenistka Kateřina Siniaková. foto: ČTK/AP

Nasazená dvanáctka doufala, že ji triumf duševně posílí, jenže ve středu ji na Flushing Meadows smetla Běloruska Sasnovičová (číslo 106 na světě) 1:6, 2:6. „Kazila jsem, nešel mi bekhend, neměla jsem se čeho chytit,“ konstatovala sklesle Vondroušová.

Z mladší generace, která následuje hvězdy Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou, tak na newyorském grandslamu zůstává „naživu“ už pouze Karolína Muchová, která v úterý večer skolila domácí legendu Venus Williamsovou.

„Ani nevím, jak jsem druhý set otočila. Snažila jsem se udržet koncentraci,...
Dvacátá nasazená Muchová vzala Venus Williamsové v každém setu dvakrát servis.

Záhy se poroučela Kateřina Siniaková po výprasku 1:6, 2:6 od estonské veteránky Kanepiové, sté ženy v pořadí WTA.

Po tuhé bitvě vypadla rovněž Marie Bouzková. Ani ona ovšem nečelila nějak zvlášť obávané rivalce, Američanka Pegulaová se v šestadvaceti zatím ještě nepodívala do Top 50.

Není to pro českého fanouška zrovna jásavá přehlídka.

Slečny ve věku 21 až 24 let by se samozřejmě rády chlubily lepšími výsledky. Staví si před sebe vysoké cíle. Zkoušejí se znovu rozjet po dlouhé přestávce. Zvykají si na nové podmínky, na utkání bez diváků.

Jejich příběhy se samozřejmě liší. Třeba Kateřina Siniaková tápala už před začátkem řádění koronaviru.

V celé sezoně má truchlivou bilanci 2-9. Po vzkříšení WTA Tour ještě nevyhrála. Kromě Kanepiové ji v Praze a New Yorku zdolaly Slovinka Zidanšeková a Belgičanka Flipkensová, čili žádné superstars.

Kateřina Siniaková

Hledá se též šikovná levačka Vondroušová. Předloni na US Open dokráčela až do osmifinále, takže se na něm umí rozparádit.

Jenže dál ji brzdí zdravotní potíže, málokdy se nachází v optimální fyzické kondici.

Rok nakousla slušně - dvěma výhrami v Adelaide, následovala temná šňůra s jediným triumfem v osmi střetnutích.

Tělesné i duševní síly nejspíš postrádala v šesti třísetových řežích, v nichž byla pokaždé přetlačena.

Přála si, aby ji nakopl postup zprvního kola newyorského grandslamu. Z pověrčivosti si k partii se Sasnovičovou vzala „vítězné“ kraťasy místo sukně. Ani šťastný úbor ji nespasil.

Současné dění na WTA Tour přinejmenším částečně svědčí o tom, jak se tenistky tužily v průběhu pětiměsíční pauzy.

Dá se docela dobře věřit Bouzkové, jež se dle vlastních slov při přípravě v Americe soustředila na vybroušení servisu, síly úderů a pohybu na dvorci. Že patrně nelenošila, předvedla na podnicích v Lexingtonu a New Yorku, kde se minulý týden konala náhrada za Cincinnati.

Posbírala čtyři vítězství, skolila Britku Kontaovou nebo Kvitovou, k níž jako dívka vzhlížela. O to víc ji musela mrzet pondělní těsná porážka od Pegulaové (63. na světě) 6:3, 2:6, 6:7 po téměř třech hodinách na kurtu číslo 15.

V koncovce třetí sady ji od euforie dělily dva míče. Věčně dobře naladěná Bouzková ale nejspíš nyní kráčí po správné cestě.

Dřina s koučem Kotyzou, jehož si najala v únoru, se snad už promítá do výkonů Muchové.

US Open má ráda. V zápase s Williamsovou výtečně podávala i returnovala, bodovala na síti. Skvěle otočila druhou sadu z 3:5 na 7:5.

„Začínám zase věřit svým úderům, získávám znovu sebejistotu,“ poznamenala krátce po proměněném mečbolu.

Jako jediná ze zmíněné skupiny ještě může ve z tichlém areálu ztropit nějaký povyk.

Autor: