Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Egyptský boj na všech frontách. Kontroverzní MS v házené dospělo do play-off, pořadatelé stále čelí kritice

Úvodní ceremoniál k zahájení MS v egyptské Káhiře. foto: Reuters

KÁHIRA/PRAHA - Na třech místech se ve středu rozehraje vyřazovací fáze házenkářského světového šampionátu. V boji o cenné kovy zůstala už jen osmička nejlepších.
  11:34

V kontextu současné situace a také v pořadatelské zemi – Egyptě – ono označení „nejlepší z nejlepších“ platí dvojnásob.

Už před turnajem zrušili svoji účast Češi, což následně způsobilo zemětřesení na svazu a odvolání vedení i reprezentačních trenérů, a Američané.

Po dvou zápasech vinou koronaviru v týmu a nedostatečného počtu hráčů musel vzdát pokračování nováček šampionátu z Kapverd. Během prvního týdne se valila na pořadatele kritika za hodně „děravou bublinu“, kdy se v hotelech pohybovali mezi hráči neznámí lidé bez roušek a kdy týmy nebyly odděleny od dalších hostů například při jídle.

Úvodní ceremoniál k zahájení MS v egyptské Káhiře.
Dánský kouč Nikolaj Bredahl Jacobsen.

Do toho se bouřili egyptští zdravotníci, kteří si stěžují na nedostatek ochranných pomůcek pro práci s covidovými pacienty. Některá média přišla dokonce se zprávami o zatýkaní vzpurných lékařů.

V úterý pak přidali svoji trošku do mlýna Slovinci. „Vůbec nemůžeme být spokojeni s nedůstojnou organizací šampionátu,“ postěžoval si generální sekretář svazu Goran Cvijič. „Během 24 hodin před zápasem proti Egyptu se až 12 hráčů z našeho týmu otrávilo jídlem,“ dodal den po remíze 25:25. Ta poslala balkánský tým na letiště směr Evropa, domácí naopak posunula do čtvrtfinále.

A také v něm si Egypťané věří. „Můžeme se měřit s těmi nejlepšími, Dánové nejsou neporazitelní,“ řekl před duelem s úřadujícími mistry Evropy i olympijskými šampiony pivot Ibrahim El-Masry. Že je téma covid všudypřítomné, potvrdila také jeho další slova. „Děkuji spoluhráčům, trenérům, našemu svazu a všem zúčastněným, že nám pomohli, přestože byla příprava kvůli koronaviru ovlivněna,“ dodal jednatřicetiletý dvoumetrový obr.

Egypťanům je jasné, že musí udělat na palubovce maximum i pro svoji zemi, pro kterou je do konce dotažený šampionát důležitý nejen ze sportovního, ale i z politického hlediska.

A třeba napodobit čtyřnásobné asijské šampiony z Kataru, kteří pořadatelství MS před šesti lety dotáhli k senzačnímu stříbru.

Letos je ale výběr plný naturalizovaných Evropanů proti dalšímu severskému celku – Švédsku – spíše outsiderem.

Totéž platí také pro Maďary, kteří zatím na turnaji plní roli nejpříjemnějšího překvapení. S jistotou čtvrtfinále nechali v posledním duelu osmifinálové skupiny proti Španělům odpočívat řadu opor a poprvé na turnaji prohráli (28:36). A proti vždy nebezpečné Francii nastoupí s vědomím, že lepší zápasovou bilanci na světové scéně měli pouze jednou – při stříbrné jízdě mistrovstvím světa ve Švýcarsku před 35 lety.

Poslední dvojici tvoří vicemistři světa z Norska a právě Španělé. A byť medaili obhajují Seveřané, poslední čtyři duely na MS či ME ovládli jejich soupeři.