Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Experti: Bronz je úspěch

Sport

  15:01
PRAHA - Bronzová medaile na olympiádě je podle hokejových expertů úspěch. Konečné umístění podle nich překryje i některé nepodařené zápasy.

Čeští hokejisté foto: AFP

"Bronz je velice cenný úspěch. Medaile z olympijských her má velkou váhu," řekl bývalý reprezentační kouč Slavomír Lener. Současný herní systém s pěti zápasy v základní skupině a následným play off považuje při krátké pauze, kterou NHL pro turnaj povolila, ze zbytečně zdlouhavý.

"Hraje se hodně zápasů, kde o nic nejde. Hráčům to ubírá energii, která jim pak chybí. Asi by to chtělo nějakou změnu. Například dvě skupiny po čtyřech s kvalifikací v dějišti turnaje by asi byly lepší. Hokejová špička má sedm týmů a jejich vzájemné zápasy mají náboj," řekl Lener.

"Konec dobrý, všechno dobré. Za dva týdny budou zapomenuty některé špatné výkony ve skupině a zůstane v paměti úspěch v podobě bronzových medailí," komentoval výkon Čechů na olympiádě trenér hokejistů Znojma a bývalý reprezentační obránce Miloslav Hořava.

"Získali jsme medaili, přitom řada velmi kvalitních týmů skončila už ve čtvrtfinále. Rozhodně hokejisté nezklamali, pokaždé ale nelze vybojovat zlato," myslí si Hořava.

V posledním zápase turnaje s Ruskem čeští hokejisté Hořavu příjemně překvapili. "Zápas naši reprezentanti zvládli dokonale. Přitom Rusko před olympiádou pasovala většina odborníků na hlavního favorita. Ovšem Rusové v posledním zápase hodně sólovali a spíše vyprovokovávali šarvátky. Výborný výkon odvedl i Tomáš Vokoun," dodal Hořava.

"Vokoun je skvělý brankář, který ale potřebuje mít jistotu a jasno. Proto považuji z jeho pohledu za dost nešťastné, že se dva týdny před olympiádou tajilo, kdo bude brankářskou jedničkou. Výkyvů se sice Vokoun nevyvaroval stejně jako na loňském
mistrovství světa ve Vídni, ale v rozhodujících zápasech byl vždy oporou," domnívá se Hořava.

Podle názoru bývalého reprezentanta Josefa Černého má český bronz zlatou hodnotu. "Hlavně po výkonu, který naši reprezentanti předváděli v základní skupině, je třetí místo vynikajícím výsledkem. Na neúspěšných zápasech se podílela zranění Haška, Eliáše a Kotalíka. Proto je obdivuhodné, že se tento tým nakonec semknul natolik, že vybojoval třetí místo. Vím sám dobře, co úsilí museli hráči vynaložit," řekl šestašedesátiletý Černý.

Zápas o třetí místo podle jeho názoru čeští hokejisté zvládli excelentně. "Rusko sice odvádělo výborné výkony, ale v posledních dvou zápasech se mu nedařilo. Právě tato dvě utkání názorně ukázala, co udělá s týmem nabouraná psychika a jak těžké je se jí zbavit," dodal Černý, podle nějž je severské finále spravedlivým vyjádřením kvalit týmů na olympijském turnaji.

"V začátku se prosazovali i slabší soupeři, kterým ale došly brzy síly. Propast mezi jejich výkonností a špičkou je stále hodně vysoká. Čtvrtfinálové neúspěchy Kanady a USA nejsou tak překvapivé, v posledních letech se něco podobného stává zámořským týmům častěji," dodal Černý.

Ruský tisk: Bratři Slované nás chladnokrevně přehrávali
Výkony hokejistů komentoval také ruský tisk, podle kterého "sborná" nedokázala vzdorovat týmové hře soupeře. "Když přišli o možnost hrát o zlato, slibovali hráči obou družstev, že budou ze všech sil bojovat o bronz. Bojovali, v potu tváře se ze všech zbývajících sil snažili, ale zázraky, které se dějí jen ve finále, nepřišly," poznamenal ruský sportovní internetový server sport.ru. "'Bratři Slované' nás chladnokrevně přehrávali," uzavřel komentátor stránek.

Podle deníku Sovětskij sport nemohli ruští hokejisté najít účinnou obranu proti týmové hře Čechů. "Navíc se 'vyznamenal' Ilja Kovalčuk, když byl v nejnevhodnější chvíli vyloučen do konce utkání, čehož Češi využili," odsoudil list Kovalčukův brutální faul loktem do obličeje Pavla Kubiny, který ve druhé třetině musel ze zápasu odstoupit.

Ruský útočník Alexandr Ovečkin řekl agentuře RIA Novosti, že až na poslední dva zápasy hrál ruský celek na olympiádě výborně. "Nevím, co nám scházelo, abychom vyhráli i nad Finy a Čechy," povzdechl si mladík nad tím, že hvězdami nabitý tým skončil teprve podruhé za celou historii zimních olympiád bez medaile. Poprvé se tak stalo v roce 1994 v Lillehammeru.

Média se pozastavila i u situace těsně před koncem utkání, kdy Pavel Dacjuk překonal českého brankáře, ale gól nebyl uznán, protože byl dosažen vysokou holí. "Doslova všechno bylo ten večer proti nám," komentoval zápas server newsru.com. Češi podle něj sice zápas jasně vyhráli, ale "z pochopitelných příčin to velkou radost neudělalo ani jim".

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!