Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šampionem Vuelty je Aru, nejmladší vítěz za posledních 14 let

Sport

  21:00
MADRID - Cyklistickou Vueltu vyhrál italský cyklista Fabio Aru z týmu Astana a získal první triumf na Grand Tour v kariéře. Druhý skončil s odstupem 57 sekund Španěl Joaquím Rodríguez, třetí místo v celkovém pořadí patří Rafalu Majkovi z Polska. Poslední etapu s cílem v Madridu ovládl ve spurtu Němec John Degenkolb.

Šťastný vítěz. Fabio Aru vyhrál cyklistickou Vueltu. foto: ČTK/AP

O Aruově celkovém triumfu se rozhodlo v sobotu, kdy sesadil z čela Nizozemce Toma Dumoulina.

Do cíle závěrečné etapy pětadvacetiletý Ital přijel v doprovodu kolegů z týmu Astana s dvacetisekundovým odstupem na početnou vedoucí skupinu, ale na jeho prvenství to nemohlo nic změnit.

Po druhém místě z letošního Gira d’Italia poprvé na třítýdenním závodě vystoupil na nejvyšší stupeň. Loni byl třetí na Giru a pátý na Vueltě.

Momentka ze závěrečné etapy Vuelty.
Momentka ze závěrečné etapy Vuelty.

V neděli se stal nejmladším vítězem Vuelty od triumfu Španěla Melciora Mauriho v roce 1991 a potvrdil pověst jednoho z největších cyklistických talentů současnosti.

O triumf v závěrečné etapě, která měřila necelých sto kilometrů, se utkali spurtéři. Nejrychlejší byl Němec Degenkolb, který za sebou nechal Nizozemce Dannyho van Poppela a Belgičana Jeana-Pierra Druckera.

Cyklistický závod Vuelta - 21. etapa Alcalá de Henares - Madrid (98,8 km)

1. Degenkolb (Něm./Giant-Alpecin) 2:34:13, 2. Van Poppel (Niz./Trek), 3. Drucker (Belg./BMC), 4. Impey (JAR/Orica GreenEdge), 5. Van Der Sande (Belg./Lotto Soudal), 6. Richeze (Arg./Lampre-Merida), 7. Maes (Belg./Etixx-Quick Step), 8. Sbaragli (It./MTN-Qhubeka), 9. Reza (Fr./FDJ), 10. Van Asbroeck (Niz./LottoNL-Jumbo) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Aru (It./Astana) 85:36:13, 2. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -57, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:09, 4. Quintana (Kol./Movistar) -1:42, 5. Chaves (Kol./Orica-GreenEdge) -3:10, 6. Dumoulin (Niz./Giant-Alpecin) -3:46, 7. Valverde (Šp./Movistar) -6:47, 8. Nieve (Šp./Sky) -7:06, 9. Moreno (Šp./Kaťuša) -7:12, 10. Meintjes (JAR/MTN-Qhubeka) -10:26.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!