Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Federer dosáhl hattricku v US Open

Sport

  8:08
New York - US Open zná vítěze mužské dvouhry, již po třetí se jím stal Švýcar Roger Federer, který ve finále porazil domácího Andyho Roddicka 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.

Roger Federer po vítězství na US Open foto: ČTK

Federer se stal třetím hráčem v open éře, který vyhrál US Open třikrát po sobě. Před ním to dokázali pouze John McEnroe z USA a český rodák Ivan Lendl, který hattricku dosáhl v letech 1985-87.

Federer vletěl do finále věren své přezdívce "FedEx", označující rodáka z Basileje za expres, a za čtvrt hodiny vedl 5:0. Pak se sice domácí hráč oklepal a získal dvě hry, ale Švýcar set nepustil.

Od druhého setu hrál Roddick, vítěz US Open z roku 2003, mnohem agresivněji a živěji. Devátému nasazenému se povedlo vzít Federerovi hned servis a díky jedinému brejku vyrovnat stav na 1:1. Roddick si ve druhém setu hodně věřil, což dokládají jen dvě nevynucené chyby.
V páté hře odvrátil Federer čtyři brejkboly Američana a o game později to byl Roddick, kdo zachránil situaci před pěti brejkboly soupeře. Rozhodl dvanáctý game, v kterém Roddick až příliš lacino chyboval.

Společně s koncovkou třetího setu získal  sedm her po sobě a ve čtvrtém se ujal podobně jako v prvním setu vedení 5:0. Zápas ukončil suverénně přesnou smečí.  Federerovu převahu dokládá jeho 69 vítězných úderů a sedmnáct es. Roddicka porazil v jedenáctém z dvanácti vzájemných duelů.

Švýcar získal devátý grandslamový titul kariéry a třetí v letošním roce, když triumfoval v Austrálii a ve Wimbledonu. Finále hrál i na Roland Garros, ale Grand Slam mu překazil Španěl Rafael Nadal.
Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...