130 let

Roger Federer po vítězství na US Open | foto: ČTK

Federer dosáhl hattricku v US Open

Sport
  •   8:08
New York - US Open zná vítěze mužské dvouhry, již po třetí se jím stal Švýcar Roger Federer, který ve finále porazil domácího Andyho Roddicka 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.
Federer se stal třetím hráčem v open éře, který vyhrál US Open třikrát po sobě. Před ním to dokázali pouze John McEnroe z USA a český rodák Ivan Lendl, který hattricku dosáhl v letech 1985-87.

Federer vletěl do finále věren své přezdívce "FedEx", označující rodáka z Basileje za expres, a za čtvrt hodiny vedl 5:0. Pak se sice domácí hráč oklepal a získal dvě hry, ale Švýcar set nepustil.

Od druhého setu hrál Roddick, vítěz US Open z roku 2003, mnohem agresivněji a živěji. Devátému nasazenému se povedlo vzít Federerovi hned servis a díky jedinému brejku vyrovnat stav na 1:1. Roddick si ve druhém setu hodně věřil, což dokládají jen dvě nevynucené chyby.
V páté hře odvrátil Federer čtyři brejkboly Američana a o game později to byl Roddick, kdo zachránil situaci před pěti brejkboly soupeře. Rozhodl dvanáctý game, v kterém Roddick až příliš lacino chyboval.

Společně s koncovkou třetího setu získal  sedm her po sobě a ve čtvrtém se ujal podobně jako v prvním setu vedení 5:0. Zápas ukončil suverénně přesnou smečí.  Federerovu převahu dokládá jeho 69 vítězných úderů a sedmnáct es. Roddicka porazil v jedenáctém z dvanácti vzájemných duelů.

Švýcar získal devátý grandslamový titul kariéry a třetí v letošním roce, když triumfoval v Austrálii a ve Wimbledonu. Finále hrál i na Roland Garros, ale Grand Slam mu překazil Španěl Rafael Nadal.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK