Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Federer na Lendlův rekord nedosáhne

Sport

  22:50
CINCINNATI - Neuvěřitelné! Neomezený vládce tenisových turnajů Roger Federer vypadl už ve 2. kole. Nevyrovná tak rekord Ivana Lendla v počtu finálových účastí za sebou. Na turnaji v Cincinnati světovou jedničku zdolal ve dvou setech Brit Murray.

Roger Federer foto: ČTK

První hráč světového žebříčku tak bude chybět v boji o titul poprvé od loňského Roland Garros.

Osminásobný grandslamový šampion Federer v neděli získal v Torontu jubilejní 40. titul v kariéře a jako jasný favorit nastupoval i v Cincinnati. Na betonových kurtech v Severní Americe jeho vítězná šňůra trvala již 55 zápasů, rázně ji však dnes utnul devatenáctiletý Skot.

Světové jedničky se nezalekl a hned sedmkrát Švýcarovi v zápase prorazil obávaný servis. V prvním setu za stavu 6:5 si Murray vypracoval dva setboly; proměnil až druhý, ale zato esem. V druhé sadě se znovu při svém servisu dostal do vedení 40:0, jeden mečbol ještě Federer odvrátil, ale pak už naději na Lendlův rekord ztratil.

Murray se tak stal teprve druhým hráčem, který letos Federera porazil. Naposledy svůj start neproměnil pětadvacetiletý Švýcar ve finálovou účast před čtrnácti měsíci na antuce v Roland Garros, kde v semifinále podlehl pozdějšímu šampionovi Rafaelu Nadalovi ze Španělska 1:3 na sety.

Právě Nadal letos dosud měl jako jediný Federerův skalp. O šest let mladší Murray,  jednadvacátý ve světovém žebříčku, se po dnešku může pochlubit vyrovnanou bilancí s Federerem 1:1. Navíc se postaral o to, že turnaj v Cincinnati bude mít jiného šampiona než loni.
Autoři: ,

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...