Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Federer popravil naděje Roddicka

Sport

  11:55
MELBOURNE/PRAHA - Švýcarský tenista Roger Federer nezopakoval loňský překvapivý kolaps v semifinále Australian Open proti Novaku Djokovičkovi a s Andy Roddickem si poradil lehce po 2 hodinách a 7 minutách ve třech setech 6:2, 7:5, 7:5. Jeho sen o 14. grandslamovém titulu tak dál pokračuje. Zítra se hraje druhé semifinále - čistě španělské - mezi Nadalem a Verdaskem.

Marná byla dneska snaha Andyho Roddicka, Federer byl lepší. foto: ČTK

Jestli je na okruhu ATP tenista, který na Roddicka umí, je to právě Roger Federer. Oblíbený Američan musí být ze Švýcara již zoufalý. A nebylo by překvapením, kdyby jej dneska zápas se tenisovým fenoménem budilo ze spaní.

Drtivý servis a neskutečný forhand - to jsou zbraně šestadvacetiletého Roddicka, kterými je schopný zničit své soupeře, stejně jako drtící lis auta na vrakovišti. Ovšem proti Federerovi tyto zbraně tak nějak ztrácejí svou účinnost. Kolikrát již byl Američan ve skvělé formě, věřil si na Švýcara, aby jej ten následně doslova vypráskal z kurtu?

Ani dnes nepřišla změna a Roddick nerozšířil zisk dvou setů nyní již z 25, které s Federerem na grandslamech odehrál. První set byl jasnou záležitostí pro světovou dvojku, která jej vyhrála za slabou půlhodinku 6:2. Od druhé setu se hra vyrovnala, přesto měl více práce se svým servisem neustále Roddick. A pokud se již dostal k brejbolu sám, Fedex neměl s jeho odvrácením problémy.

Anketa

Chcete sledovat na www.sportreport.cz on-line finále mužské dvouhry Australian Open mezi Federerem a vítězem zápasu Nadal/Verdasko, v neděli 31. ledna od 9.30 hodin?

Ano, chci vidět on-line tenisový zápas, který může vstoupit do historie. 136
Ne, psané on-line mne nezajímají. 283



Roddick následně ztratil své podání za stavu 5:5 a o tom, jak set dopadne bylo rozhodnuto.
A jako přes kopírák se situace opakovala také v setu třetím. Vyrovnáno 5:5, Roddick kolabuje při svém servisu a následně Federer potvrzuje hned první mečbol zápasu.

Roddick tak prohrál s Federerem i šestnáctý zápas z osmnácti vzájemných střetnutí. Naopak Federer potvrdil, že se mu proti jinak skvěle servírujícím tenistům daří - jak proti Berdychovi, tak proti Roddickovi nastřílel dvakrát více es než jeho soupeř!

Roger Federer bude v neděli usilovat o svůj 14. grandslamový titul, čímž by vyrovnal legendárního Peta Samprase. V jednom jej ovšem již srovnal - 18. finálovou účastí na grandslamech. Kdo bude jeho nedělním soupeřem se rozhodne zítra v souboji levorukých Španělů a kamarádů  Rafaela Nadala a Fernanda Verdaska. Mimochodem, Španěl ještě nikdy Australian Open nevyhrál. Jakým směrem se v neděli bude ubírat tenisová historie?

Autoři: