130 let

Soustředěný Federer. | foto: ČTK

Federer se pokusí vyrovnat Samprasovi

Sport
  •   16:17
MELBOURNE - Roger Federer se může v neděli zapsat do tenisové historie. Pokud uspěje ve finále Australian Open, získá čtrnáctý grandslamový titul v kariéře a vyrovná rekord Peta Samprase. Proti švýcarskému tenistovi se postaví jeho největší rival z posledních let, první hráč světového žebříčku Rafael Nadal. Ten se zase může stát historicky prvním Španělem, který kdy triumfoval na Australian Open.

Federer už vyhrál Australian Open třikrát, naposledy v roce 2007. Letos měl na cestě do finále největší problémy v osmifinále s českým tenistou Tomášem Berdychem, s nímž prohrával už 0:2 na sety. Nepříznivý vývoj však otočil a pak bez ztráty setu vyřadil Argentince Juana Martína del Potra i Američana Andyho Roddicka.

Tenista, který loni přišel o dlouholetou nadvládu, se podivoval nad rychlými změnami hodnocení svých výkonů v médiích i mezi fanoušky. "Když ztratím sety proti Berdychovi, všichni říkají: 'Už není takový, jako býval.'. Pak porazím Del Potra a všechno se vrátí k normálu," řekl.

Není pro něj nic neobvyklého, že nejlepší výkony podává až v závěrečných kolech. "Myslím, že až tehdy byste měli posuzovat ty nejlepší hráče," poznamenal.

Nadala v loňské sezoně ani v jednom ze čtyř vzájemných zápasů neporazil a přišel o post světové jedničky. Španěl však ještě nikdy nevyhrál grandslamový turnaj na tvrdém povrchu a navíc bude před bojem o titul o poznání unavenější. Semifinále hrál o den později než Federer a vydal se v něm ze všech sil, když krajana Fernanda Verdaska udolal až za pět hodin a 14 minut. Byl to nejdelší zápas v historii Australian Open.

Autor: ČTK