Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Federer stíhá rekordmana Samprase

Sport

  11:21
NEW YORK/PRAHA - Nehrál ani zdaleka svůj nejlepší tenis. Musel čelit celkem sedmi setbolům. Jeho finálový soupeř odehrál celé letošní US Open v životní formě. A přesto Roger Federer zvítězil. Znovu. Pro české tenisty, kteří na světovou jedničku narazí příští víkend při daviscupové baráži v Praze, je to špatná zpráva: Federer vyhrává, i když nemá svůj den...

Roger Federer se raduje z vítězství nad Srbem Novakem Djokovičem ve finále US Open. foto: ČTK

Švýcarský suverén porazil na US Open dvacetiletého Srba Novaka Djokoviče 7:6, 7:6 a 6:4 a získal svůj čtvrtý titul na tomto turnaji v řadě. Čtyřikrát v řadě dokázal na US Open vyhrát jen legendární Bill Tilden ve dvacátých letech.

Co Federera stále žene? „Líbí se mi, jak mě ti mladí kluci prohánějí,“ prohlásil po zápase Švýcar. „To je moje největší motivace. Abych byl upřímný, mám dobrý pocit z toho, že je pořád porážím.“

Jako kdyby Federer sám cítil, že jeho tenisová kariéra se přehoupla do druhé poloviny. Cítí, že musí čelit stále početnějšímu zástupu ctižádostivých mladíků, toužících ho sesadit z trůnu. Nadal, Djokovič...

Možná i proto po včerejším vítězství mluvil i o svém místu v tenisové historii. A to se měří podle počtu grandslamových turnajů. Federer má nyní dvanáct triumfů, rekordman Sampras jich má už jen o dva více... 

Federer měl před finále studené ruce
„Často teď na to myslím,“ přiznal Federer, že ho překonání Samprase zajímá. „Na začátku kariéry jsem sice cítil, že mě podobné spekulace zahánějí trochu do kouta, ale to je pryč. Dostat se tak blízko je vzhledem k mému věku fantastické. Opravdu doufám, že se mi ten rekord podaří zlomit. Nevím sice, kolik grandslamů můžu vyhrát, ale doufám, že to bude víc, než vyhrál Pete,“ prohlásil šestadvacetiletý tenista.

Federer zároveň řekl, že nepodal ani zdaleka nejlepší výkon své kariéry. „Jistě, není pochyb o tom, že jsem odehrál už lepší zápasy,“ uznal. „Ale hrál jsem dobře tehdy, když jsem to potřeboval,“ upozornil se smíchem.

Podle něj byli pod tlakem oba finalisté. „Posledních pár dnů jsem měl žaludek jako na vodě, byl jsem nervózní, třásl jsem se. A před zápasem jsem měl úplně studené ruce,“ popsal nervozitu, která prý na něj před důležitými duely stále doléhá.

„Měl bych být ten zkušený chlapík, kdo podobné situace zvládá s přehledem, ale nikdy si na to nezvyknu,“ pokrčil rameny. Poražený Djokovič uznal, že Federer měl psychicky navrch. „Když se zápas lámal, najednou jsem začal dělat nevynucené chyby. Nechápu to,“ kroutil hlavou.

Své premiérové grandslamové finále kariéry si ale užil. „Byl to pro mě první takový zápas a 23 000 diváků očekávalo krásné utkání. Samozřejmě, že jsem byl pod tlakem, ale letošní US Open hodnotím pozitivně. I ve finále jsem měl šance, jen jsem je nevyužil.
Autor: