Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Federer nadělil Djokovičovi "kanára" a slaví titul

US Open

  20:05aktualizováno  20:26
CINCINNATI - Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál v generálce na US Open turnaj série Masters v Cincinnati. Ve finálovém duelu dvou aktuálně nejlepších hráčů světa porazil 6:0 a 7:6 Srba Novaka Djokoviče, jehož po Wimbledonu vystřídal na prvním místě žebříčku.

Roger Federer. foto: Reuters

Jednatřicetiletý Federer vyhrál v Cincinnati popáté v kariéře a po celý týden neztratil ani jednou servis. Dnes dokonce nečelil ani brejkbolu. Fenomenální Švýcar získal šestý titul v sezoně a celkově 76. v kariéře. Jednadvacátým triumfem na turnaji Masters navíc vyrovnal bilanci svého španělského rivala Rafaela Nadala, jenž kvůli zranění od Wimbledonu nehraje.

Na první set stačilo 20 minut

Stříbrný olympijský medailista z Londýna Federer odehrál ve finále ze svého pohledu dokonalý první set. Využil tři ze čtyř brejkbolů a za pouhých 20 minut nadělil Djokovičovi v 28. vzájemném zápasu poprvé kanára.

"I když je člověk v dobré formě tak jako já teď, jde do takových velkých zápasů s trochou napětí," uvedl Federer. Také jeho soupeř Djokovič v předchozím průběhu turnaje neztratil ani jednou podání a Federer nepředpokládal, že by o vítězi rozhodly jen tie-breaky. "Čekal jsem, že budu brejknutý já. Včera jsem vyhlásil: 'Někdo o podání přijde.' A byl jsem si jistý, že to budu já. Takže je úžasné, že se to nestalo," poznamenal.

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz se díky triumfu v Cincinnati pasoval do role největšího favorita US Open, které může jako první muž po druhé světové válce vyhrát pošesté. "Zažívám kouzelné léto a chci si ho ještě vychutnat. V New Yorku se cítím dobře a těším se na něj," řekl směrem k závěrečnému grandslamu sezony.

Srb v druhém setu vývoj zápasu vyrovnal, zpřesnil hru a dovedl sadu do tie-breaku. V něm měl za stavu 7:6 setbol, ale Federer si třemi získanými míčky za sebou došel pro vítězství.

Djokovič, jenž minulý týden triumfoval v Torontu, nevyhrál v Cincinnati ani na čtvrtý pokus. S Federerem prohrál už finále v roce 2009, dvakrát podlehl v souboji o titul Andymu Murraymu.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...