Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ferrari chce vládnout i Turecku

Sport

  16:27
Vozy Ferrari zatím vládnou letošní sezoně formule 1 a nejinak tomu zřejmě bude i v neděli v Turecku při pátém závodu mistrovství světa. Vyhraje ale potřetí v sezoně mistr světa Kimi Räikkönen z Finska, nebo potřetí za sebou v Turecku Brazilec Felipe Massa? Ani odborníci se neodvažují tipovat. Finský pilot má v čele šampionátu náskok devíti bodů před Britem Lewisem Hamiltonem z McLarenu, Massa ale vyhrál v Turecku obě poslední kvalifikace i závody.

Aguri ohlásilo konec sezony. foto: ČTK

Räikkönen zvítězil v posledním závodu v Barceloně a je hodně sebevědomý. "To byl pro Ferrari perfektní víkend," připomněl ceněný double. "Takže chceme udržet tento rytmus a budeme se o to hodně snažit. Hodně důležitá bude kvalifikace, pro případné vítězství je první místo na startu důležitou podmínkou," prohlásil finský závodník. "Nechci v žádném případě měnit své cíle a plány. Nemohu myslet na nic jiného než na vítězství," uvedl Fin.

Charakteristika trati:

Délka trati: 5,338 km.
Délka závodu: 58 kol = 309,356 km.
Nejrychlejší kolo v závodě: Juan Pablo Montoya (Kol./McLaren), 2005:
1:24,770.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci:
Kimi Räikkönen (Fin./McLaren), 2005:
1:26,797.
Nejrychlejší závod: Kimi Räikkönen, 2005: 1:24:34,454 = 219,496 km/h.
Vítězové předchozích závodů: 2005 - Kimi Räikkönen, 2006 - Felipe Massa
(Braz./Ferrari), 2007 - Felipe Massa.

Massa vyhrál letos v Bahrajnu a má na celkovém čtvrtém místě na svého týmového kolegu jedenáctibodové manko. Na třetího Poláka Roberta Kubicu z BMW ztrácí však pouze bod. Právě stáj BMW-Sauber by mohla rudým vozům ztížit roli favoritů, ve hře jsou i monoposty McLarenu. Těm se ale letos moc nedaří. "A v Turecku se nám nevedlo ani v minulosti. Chceme body, ale favoritem je Ferrari," uznal viceprezident Mercedesu Norbert Haug.
   

McLaren se musí potýkat i s dalšími problémy. Hamiltonovi se zatím nedaří podle představ, i když je v celkovém pořadí MS druhý, navíc nad startem týmové dvojky Heikkiho Kovalainena po vážné nehodě ve Španělsku visel dlouho otazník. Připraven zaskočit byl španělský testovací pilot Pedro de la Rosa, jeho pomoci však nebude třeba. "Chci se vrátit k závodění co nejrychleji," tvrdil už v týdnu Fin, jemuž dnes lékaři po zdravotní prohlídce start v Istanbulu povolili.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!