Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finále NBA plné příběhů: Vzpomínka na Bryanta, LeBronův telefonát mamince i zápis do dějin

Rajon Rondo se svým synem po vítězném finále NBA. foto: ČTK

Orlando - Sedmnáctý triumf pro Lakers, čtvrtý pro LeBrona. Finále NBA ale nebylo jen o Jamesovi a jeho kouzelném hovoru s maminkou. Šestý duel mezi basketbalisty z LA a Miami Heat psal mnohem více zajímavých příběhů. Jen namátkou: historický zápis pro Ronda, Bradleyho neúčast či vzpomínka na Bryanta.
  8:47

Basketbalisté Los Angeles Lakers oslavili v noci z 11. na 12. října zisk historicky sedmnáctého triumfu v NBA, čímž vyrovnali dosavadní maximu svého úhlavního rivala z Bostonu. Tamní Celtics tak přišel o své výsostné postavení.

Do historie se však nezapsala pouze organizace Lakers, ale také jeden z jejích hráčů. A překvapivě nejde o fenomenálního LeBrona Jamese, nýbrž o Rajona Ronda. Čtyřiatřicetiletý basketbalista se totiž připojil do luxusní společnosti Clydea Lovelletteho. Čím si to zasloužil? Stejně jako on před lety, i Rondo získal titul v NBA s oběma nejúspěšnějšími organizacemi – Lakers a Celtics. Stal se tak teprve druhým basketbalistou v historii věhlasné zámořské soutěže.

Svůj první titul získal Rondo paradoxně v dresu Celtics právě proti Lakers, když v roce 2008 porazil tým z města Andělů v čele se zesnulým Kobem Bryantem.

Rajon Rondo se svým synem po vítězném finále NBA.
Basketbalisté Los Angeles Lakers získali po sedmnácté titul v NBA.

Vzpomínka na Kobeho

Nejen finále, ale takřka celou restartovanou NBA poznamenala jedna smutná událost. Smrt Kobeho Bryanta, který tragicky zesnul po boku své dcery Gianny v lednu tohoto roku. Právě Bryant je totiž s LA Lakers neodmyslitelně spjatý.

„Myslím, že Kobe doprovázel tým celou sezonu. Jeho hlas jsem měl neustále v hlavě. Pomohl nám všem jít za vítězstvím. Jeho odkaz tu bude věčně,“ prohlásil Rob Pelinka, který byl před příchodem na pozici generálního manažera Lakers Bryantovým agentem.

Ačkoli největší hvězda současného basketbalu LeBron James s Bryantem nikdy v minulosti natolik spjatý nebyl, od jeho tragické smrti nosil pravidelně fialové rukávy se zlatým číslem 24. Ty, které patřili samotnému Bryantovi. Pro Jamese je objevil Mike Mancias, jenž našel jejich skrýš.

Ahoj mami, tady LeBron

A právě Jamesovi možná i díky Kobeho rukávům patřila cena pro nejužitečnějšího hráče finálové série. Její i zisk i samotný triumf veleúspěšný Američan náležitě oslavil se svou maminkou. „Miluji tě, miluji tě... Ty jsi důvod, proč jsem schopen tohle dokázat, mami,“ sdělil emotivně třicetiletý basketbalista své matce Glorii prostřednictvím FaceTime hovoru na Iphonu.

„Všechno, čím sis prošla, všechno, co jsem viděl. Mě nemůže nic zastavit, protože tohle není ve srovnání s tím, čím sis musela projít, vůbec nic,“ dodal emotivně James na adresu své maminky.

Z rodinného gauče, v blízkosti synovi

Další neméně dojemný příběh může vyprávět Avery Bradley. Basketbalista, který se organizaci Lakers omluvil při červnovém restartu NBA kvůli svému synovi. Sedmiletý Liam totiž trpí onemocněním dýchacích cest a Bradley se svou manželkou Ashley nechtěli riskovat jeho zdraví. Navíc netušili, zda by se mohli během obnoveného ročníku NBA v prostorách sportovního komplexu společnosti Disney i nadále vídat.

V rozhodující den se však celá rodinka Bradleyů sešla v obývacím pokoji, aby oděni do žluto-fialové přihlíželi vytouženému triumfu. V barvách Lakers sledovali napjatě na rodinném gauči finále tři Bradleyho děti i manželka Ashley.

„Všichni se zbláznili. Byli jsme nadšení…,“ uvedl po telefonu šťastný basketbalista a neopomněl telefonát s manažerem Pelinkou: „Jen mi dal najevo, že jsem toho taky součástí… Byla to dlouhá a úžasná sezona. Zažili jsme toho hodně, bylo to úžasné.

Právě Bradleymu, který v titulové sezoně odehrál 44 zápasů, byl taktéž udělen prsten pro vítěze NBA. A po právu. Zatímco se jeho spoluhráči chystali na samotné duely, on se staral o svého syna. Po večerech pak sledoval své kamarády, které poctivě motivoval prostřednictvím zpráv.

I takové příběhy může psát finálová série NBA.