Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Florbalistky podlehly na MS v souboji o první místo Finsku 1:5

Sport

  18:15
bratislava - České florbalistky prohrály na mistrovství světa v Bratislavě v důležité bitvě o nasazení do play off s Finskem 1:5. Neuspěly tak s úřadujícími vicemistryněmi ani v desátém souboji na světových šampionátech.

Brankářka Jana Christianová prohru s Finskem odvrátit nedokázala. foto: ČTK

České florbalistky i přes špatný začátek porazily na MS Lotyšsko 8:3

V pondělí od 17:30 čeká tým trenéra Miroslava Janovského poslední duel v základní skupině A s Norskem, v kterém se bude bojovat o přímý postup do čtvrtfinále.

Český tým v pátek vstoupil do turnaje výhrou nad Lotyšskem 8:3, favorizované Finky dnešním duelem své účinkování na šampionátu zahájily. 

České florbalistky - ilustrační fotka.
České florbalistky se radují z gólu do sítě Lotyšska.

Opatrný začátek nabídl minimum šancí, ale v sedmé minutě se radoval z vedení finský celek.

Od levého mantinelu vyslala nenápadný pokus Elina Kujalaová a balónek propadl za brankářku Christianovou. 

MS - skupina A:

Česko - Finsko 1:5 (0:1, 0:1, 1:3) 
Branky a nahrávky: 49. Krupnová (Ratajová) - 7. E. Kujalaová (Kauppilaová), 34. Manninenová (Luomaniemiová), 45. Wickmanová (Kauppiová), 59. K. Kujalaová (E. Kujalaová), 59. Karjalainenová (Ella Alanková). Rozhodčí: Lehmann, Manser (oba Švýc.). Bez vyloučení. Diváci: 1089.
Sestava Česka: Christianová - Jiráková, Čapková, Leirová, Koníčková, Billá, Plášková - Kapcová, Krupnová, Ratajová - Mlejnková, Urbánková, Řepková - Kubišová, Enenkelová, Žurková.

Norsko - Lotyšsko 3:2 (2:2, 0:0, 1:0) 
Branky: 
1. Gillbergová, 8. Einstulenová, 52. Gidskeová - 8. Garklavová, 15. Garbareová.

Ta musela i v dalším průběhu úvodního dějství řešit nebezpečnější situace, přesto měly velké šance na vyrovnání Kubišová a Krupnová.

V druhém dějství pevná česká obrana nepouštěla Finky do šancí a Janovského výběr vyčkával na brejky. V 28. minutě se do něj dostala Kapcová, ale nezamířila přesně. Na druhé straně kryla Christianová střelu Luomaniemiové i dorážku Kauppilaové.

Ve 34. minutě Seveřanky zvýšily. Manninenová se rozeběhla z rohu vlastní poloviny, z dálky vystřelila a trefila odkrytou levou horní stranu české branky. 

Ještě zvýraznit náskok mohla Rantanenová, která se dostala před Christianovou, ale neuspěla.

Finky si hlídaly náskok a v 45. minutě ještě pojistily vedení. Christianová stihla vyrazit pokus Kauppiové, ale do prázdné branky dorazila balónek Wickmanová. 

Siltanenová přišla o čistý štít až před polovinou třetí třetiny po gólu Krupnové.

Velkou šanci zdramatizovat závěr měla Ratajová, ale nezamířila přesně a Finky si ještě v závěru dvěma góly vylepšily skóre. 

Při power play skórovala do prázdné branky Karoliina Kujalaová a pak překonala Christianovou ještě Karjalainenová.

Tabulka:

1.Finsko11005:12
2.Česko21019:82
3.Norsko11003:22
4.Lotyšsko20025:110
Autor: