Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Golfista ‚skrblík‘ se polepšil. Svému nosiči holí doplatí milionové ‚spropitné‘, něco pošle i na charitu

Sport

  5:00
Mayakoba - Minulý týden Matt Kuchar ovládl nedaleko Cancúnu prestižní podnik Mayakoba Golf Classic a El Tucan. Vlastním jménem David Giral Ortiz, byl jeho nosičem holí. Těm zpravidla patří tučný díl z „kořisti“. A že byla štědrá. Kucharovi titul vynesl v přepočtu 30 milionů korun. Ortiz tak čekal tučný jackpot. V golfovém světě je Ortizem nastíněný scénář běžnou praxí, „spropitné“ pro dlouhodobě spolupracující nosiče holí bývá deset procent.

Americký golfista s českými předky Matt Kuchar. foto: Reuters

Z pocitu, že právě získal tučný bonus, se radoval předčasně. „Děkuju, sbohem,“ předal Kuchar subtilnímu Hispánci obálku s gáží s v přepočtu 125 tisíci korunami. A spor byl tak na světě.

Zatímco uznávaný golfista tvrdil, že slíbil nosiči holí bonus ve výši tisíc dolarů, El Tucan mluví o tom, že bonusem měla být procenta z Kucharova výdělku v přepočtu 1 250 000 korun, což není klasických 10 % spropitného. Ortiz byl totiž na turnaji neplánovaně, není primárním nosičem Kuchara.

Na sociálních sítích se Ortiz dočkal velkého zastání. Podporu mu vyjádřili profesionální golfisté, fanoušci Kuchara nazývali škrtem či Harpagonem.

16.února 2019 v 01:08, příspěvek archivován: 16.února 2019 v 19:44

Matt Kuchar says he'll apologize to caddie and pay remainder of the $50,000 he requested: Earlier this week, pro golfer Matt Kuchar defended the $5,000 he paid fill-in caddie David Ortiz after winning $1,296,000. But on Friday, Kuchar issued a statement… https://t.co/JTN7N0nbV7 https://t.co/Le9VANszIb

V pátek večer tak vydal Kuchar prohlášení, že nakonec doplatí zbylých 50 tisíc dolarů (přes 1,1 milionu korun), které od něj Ortiz, jakožto nosič holí, který s ním dlouhodobě nespolupracoval, požadoval. „Tento týden jsem vydal prohlášení, která nebyla citlivá. Situaci jen zhoršily. Plánuju Davidovi dnes večer zavolat a omluvit se mu za situaci,“ začal si sypat popel na hlavu americký golfista.

Kuchar se také nechal slyšet, že pošle další peníze na charitu. „Omlouvám se všem fanouškům golfu. Situaci jsem nechal zbytečně vyeskalovat a měli jsme ji vyřešit osobně,“ dodal čtyřicetiletý golfista.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...