Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Hadamczik přežil

Sport

  14:57
PRAHA - Vztahy mezi reprezentačním koučem a hokejisty nebyl na olympiádě optimální. Tak zní jeden z verdiktů vedení svazu, který hodnotil vystoupení týmu v Turíně. Nicméně Alois Hadamczik povede mužstvo i při obhajobě titulu na mistrovství světa v Rize.

Alois Hadamczik foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Mužstvo s řadou hvězd z NHL v Turíně získalo bronzové medaile, ale svými výkony na turnaji nepřesvědčilo a podle dostupných zpráv nebyla atmosféra v mužstvu ideální. "Bylo jednoznačně konstatováno, že bronzová medaile je úspěch. Ze třech rozhodujících zápasů jsme dva vyhráli. Současně bylo řečeno, že situace nebyla optimální," řekl po jednání předseda svazu Vratislav Kulhánek.

Během olympiády a po jejím skončení se spekulovalo o tom, že Hadamczik nevycházel s některými hráči. Po nevýrazném vystoupení na turnaji se ozývaly hlasy, že kouč, jenž loni po mistrovství světa ve Vídni vystřídal ve funkci Vladimíra Růžičku, by měl u reprezentace skončit. Tento návrh však podle Kulhánka na jednání nepadl.

"Hledali jsme řešení a další postup. Diskutovali všechny varianty, ale podobný návrh nepadl," uvedl svazový předseda. Vzhledem k tomu, že Hadamczik má platnou smlouvu do konce sezony, o ničem se ani nehlasovalo. "Každý ze členů řekl svůj názor a pak jsme se dohodli na závěru," řekl k dvouhodinovému jednání Kulhánek.

Trenér si musí najít nové asistenty
Hadamczik opustil sídlo svazu ještě předtím, než byly zveřejněny výsledky zasedání. Podle neoficiálních informací je pravděpodobné, že u národního týmu skončí asistenti Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík. Pro šampionát v Lotyšsku si Hadamczik bude muset vybrat nové spolupracovníky.

Svazoví zástupci ani dnes nechtěli Hadamczikovy problémy blíže specifikovat. Ani výhrady, které si musel od funkcionářů, mezi kterými bylo i několik současných či bývalých trenérů, vyslechnout. "Nerad bych se k tomu konkrétně vyjadřoval. V některých momentech nebyl optimální přístup trenéra k hráčům, v jiných to bylo opačně," řekl pouze Kulhánek, podle kterého se ale tyto okolnosti neprojevily na výsledku národního mužstva.

Hlavním problémem podle něj byla únava hráčů z náročného programu. Vše ještě bude s Růžičkou, který má na starosti všechny reprezentační týmy, projednávat. "Znovu všechny body konkrétně probereme s tím, že je bude akceptovat a tyto ne zcela optimální postupy na mistrovství světa nebudou," řekl předseda svazu.

Systém jako v Kanadě?
Neznepokojují jej ani náznaky v médiích, že někteří hráči nechtějí pod Hadamczikem již dále reprezentovat. "Jediný, kdo něco podobného řekl, je Jágr, ten ale uvedl jiné důvody. Žádný hráč konkrétně neřekl, že nebude reprezentovat. Spíše naopak," uvedl Kulhánek. S několika adepty na start v Rize už osobně jednal.

Již dnes se vedení hokejového svazu dohodlo, že po skončení MS vypracuje novou koncepci reprezentace pro nadcházející čtyři roky, tedy až do olympijských her ve Vancouveru. Pravděpodobně tak vznikne jeden realizační tým, který bude za vše zodpovědný. "Jestli bude koncepce podobná, jako mají Kanaďané, nebo odlišná, je ale předčasné říci," řekl Kulhánek. Není tedy jasné, jestli budou určeni konkrétní trenéři pro jednotlivé akce, nebo jeden, který povede mužstvo na všech turnajích.
Autor: