Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Házenkářky Brazílie zdolaly ve finále MS Srbsko, mají první zlato

Sport

  19:07aktualizováno  20:45
BĚLEHRAD - Brazilské házenkářky poprvé v historii vyhrály mistrovství světa. Vítězné tažení turnajem v Srbsku úspěšně dokončily výhrou 22:20 v dnešním finále nad domácím výběrem a na cestě za překvapivým zlatem ani jednou neprohrály. Zápas v Bělehradu sledovala rekordní návštěva na ženské házené 19.467 diváků. Bronz získalo Dánsko po vítězství 30:26 nad Polskem.

Zlatá radost házenkářek Brazílie foto: ČTK

Mistrovství světa v házené žen v Bělehradu

Finále: Brazílie - Srbsko 22:20 (13:11)
Nejvíce branek: Nascimentová 6, Da Silvaová a Rodriguesová po 4 - Cvijičová 5, Lekičová a Damnjanovičová po 4. Diváci: 19.467.

O 3. místo: Dánsko - Polsko 30:26 (12:15).

Brazilky poprvé v historii postoupily do závěrečných bojů o medaile a hned dokázaly vybojovat nejcennější kov. "Je to historický den pro brazilskou a jihoamerickou házenou. Udělali jsme obrovský krok dopředu, vyhrát všechny zápasy na šampionátu je fantastické," radoval se dánský kouč Brazilek Morten Soubak. "Finále zvládly holky skvěle, dokázaly si poradit s tím velkým tlakem," dodal.

Srbsko také slaví první medaili na světovém šampionátu v historii samostatné země, předchozích sedm cenných kovů získalo pod hlavičkou Jugoslávie. "Brazílie dnes byla lepší, o tom není pochyb. Snily jsme o zlatu a jsme smutné, že naše cesta skončila," podotkla jedna ze srbských opor Andrea Lekičová. Srbky na šampionátu utrpěly své jediné dvě porážky pokaždé s Brazílií. V základní skupině podlehly jihoamerickému celku 23:25 a recept na něj nenalezly ani ve finále.

Většinu první půle souboje o zlato se přitom domácí hráčky držely v mírném vedení. V závěru úvodního dějství ale Brazilky skóre z rychlých brejků otočily a do šatny šly s náskokem dvou gólů. Když v úvodu druhé půle přestály Jihoameričanky dvě oslabení a i proti přesile odskočily na 16:11, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže pak potkal brazilský tým devítiminutový střelecký výpadek a Srbsku, čtvrtfinálovému přemožiteli obhájkyň titulu Norek, se povedlo dotáhnout na rozdíl gólu. Pět minut před koncem domácí Nisavičová po drzém průniku z křídla srovnala a Srbky navíc v závěru dostaly výhodu přesilovky. Jenže Nuňesová i v oslabení proskočila skrz domácí obranu a Rodriguesová minutu před závěrečným klaksonem stvrdila nečekaný brazilský triumf.

"Na začátku byl pro nás zisk zlata jen snem. Ale jak jsme procházely turnajem, začaly jsme v to věřit. Tohle vítězství je pro házenou v Brazílii strašně důležité, doufejme, že pomůže k větší profesionalizaci našeho sportu," přála si obránkyně Eduarda Amorimová. Dánky v odpoledním utkání o třetí místo porazily Polsko 30:26, i když v poločase prohrávaly o tři branky. Na MS se vrátily na stupně vítězů po šestnácti letech, v roce 1997 vybojovaly jediný titul. O bronz pak hrály i v letech 2001, 2005 a 2011, ale ani jednou ho nezískaly. Polky, soupeřky českého celku v kvalifikaci ME, na první medaili ze světového šampionátu nedosáhly. Už sám postup do semifinále nicméně byl jejich historickým úspěchem.

Autoři: ,