Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Hokej u soudu? Česko není NHL

Sport

  10:59
PRAHA - Byl to okamžik hrůzy. Slávistický útočník Sobotka ležel po zákroku třineckého obránce Frola bez sebemenší známky života na ledě Sazka Areny. Měl zapadlý jazyk, tržnou ránu v obličeji a otřes mozku. Nad jeho bezvládným tělem se vzápětí strhla pořádná bitka.

Otřesený Vladimír Sobotka foto: Michal Kamaryt, ČTK

„Byl to naprosto brutální zákrok,“ soptil po zápase slávistický kouč Kalous. „V NHL takové případy občas končí i u civilního soudu,“ zlobil se Sobotkův spoluhráč Žižka, který má zkušenosti z dresu Los Angeles. Disciplinární komise Asociace profesionálních klubů včera Frola potrestala zastavením činnosti na pět zápasů. Mstitel Žižka, který se s Frolem chtěl prát i mimo led, si nezahraje v jednom utkání.

Podobné situace se ale v extraligovém play off opakují rok co rok. Den po Frolově incidentu krvácel na zlínském ledě sparťan Straka, kterého fauloval domácí Tesařík.

„V play off teče krev. Je řada zákroků na hranici pravidel a hráči se neuvědomují, že by mohli někoho zranit,“ říká slávistický trenér Vladimír Růžička. Diváci chtějí vidět maximální bojovnost, aplaudují tvrdým zákrokům. „Panuje ale malá ohleduplnost,“ tvrdí Růžička.

Poučili by se hokejisté, kdyby jejich fauly končily u soudu, jak navrhuje Žižka? „Určitě to může být cesta,“ říká slávistický útočník Tomáš Vlasák. „Těžko ale srovnávat s NHL, situace je tam nastavená trochu jinak. Hlavně tam jsou silné hráčské odbory. U nás by v první řadě musela dobře fungovat hráčská asociace, pak by se o tom dalo přemýšlet,“ myslí si Vlasák. Podle něj je výše Frolova trestu adekvátní. „Jenže tyhle zákroky stejně nemají v hokeji co dělat,“ dodává Vlasák, „v play off se jede na krev, ale jsou hranice, které prostě nelze překročit.

Za faul na rok za mříže?
V hokejových arénách se občas objeví zákrok, který by se v normálním životě považoval za ublížení na zdraví a zabývala by se jím policie. Většina hráčů a funkcionářů ale zastává názor, že fauly během zápasu by se měly řešit podle sportovních pravidel.

„Soudy jsou až to poslední,“ tvrdí Růžička. „Jde o vztah sportu a práva. U nás ta doktrína není jasná,“ popisuje současný stav právník Lukáš Sobotka. Zaběhnutější varianta říká, že sport stojí nad právem. „Na stadionu platí pravidla hry,“ podotýká Sobotka.

Druhý výklad mluví o tom, že obecné právo platí i ve sportu. Faul by se tak posuzoval podle trestního práva a hrozilo by za něj i několikaleté vězení. „Nedokážu si ale moc představit, jak by soud dokazoval hráči, který má v popisu práce bránit a bojovat, že někoho úmyslně zranil,“ zamýšlí se právník.

Podle právní teorie může slávistický hokejista Sobotka na Frola podat trestní oznámení. Nic takového neudělá, přestože si možná nezahraje víc utkání než potrestaný Frolo, který se své „oběti“ omluvil po zápase. „Mám oteklý obličej, bolí mě hlava, není to nic moc,“ řekl z nemocnice Vladimír Sobotka serveru Hokej. cz. Po těžším otřesu mozku tam zůstává na pozorování.

„Zdraví je na prvním místě. Postavím ho, až bude stoprocentně v pořádku,“ upřesňuje Růžička.

V NHL se v posledních letech dostaly k soudu dvě kauzy. Z útoku hokejkou uznal soud vinným Marty McSorleyho. Do vězení ale hráč nemusel. Před soudem skončil i střet bijce Bertuzziho s Moorem. Moore, jenž se po zranění k hokeji nevrátil, požaduje u soudu po Bertuzzim odškodné 17 milionů dolarů.

Autor: