Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté se na MS pravděpodobně neobjeví, říká kouč reprezentace Kadlec

Sport

  13:48
PRAHA - Drahomír Kadlec, hokejový mistr světa z Vídně 1996, v létě přijal nabídku na trénování hokejbalové reprezentace. A úkol nebude mít jednoduchý. Jeho výběr se chystá obhajovat mistrovský titul z Plzně 2008. Nadcházející MS se odehraje v Bratislavě, v boji o reprezentační dres je momentálně ve hře čtyřiatřicet jmen. "Do reprezentace mají všichni cestu otevřenou, ale zároveň nikdo nemá konečnou nominaci jistou," říká důrazně Kadlec.

Hokejbal: Drahomír Kadlec. foto: Bohumil Kučera

Jak jste vnímal nabídku na trénování hokejbalové reprezentace?
Samozřejmě, že nabídka na trénování reprezentace potěší. Ani jsem se moc nerozmýšlel. Hned druhý den jsem nabídku přijal, neboť jsem to musel vyřešit s Alpiqem Kladno, kde trénuji extraligové "áčko". Dohodli jsme se, že střet zájmů to není.

Už jste zveřejnil širší kádr pro nadcházející MS. Měl jste z čeho vybírat?
V České republice je dostatek kvalitních hráčů. Navíc se v extralize dospělých prosazují mladí hráči.

V nominaci na první kemp nefigurují hráči, kteří na šampionátu v roce 2008 vyhráli mistrovský titul, jaké s nimi máte plány?
Do reprezentace mají všichni cestu otevřenou. Nominaci jsem konzultoval společně s mým asistentem Rosťou Kurfürstem a na všech jménech jsme se shodli. Nevidím v tom žádnou křivdu. Je možné, že některým hráčům se nepovedl vstup do sezony, ale závěr mohou mít fantastický. Všichni hráči ví, že reprezentační dres nemá nikdo jistý. Na MS pojedou ti, kteří budou mít nejlepší formu. Přeci tam nepojedeme na výlet.

Hokejbal v Plzni.

Světový šampionát se odehraje na horké bratislavské půdě, kde nebude panovat moc přátelská atmosféra. Je to motivující nebo to bude spíše svazovat ruce?
Motivující bude především obhajoba mistrovského titulu. Předpokládám, že všechny zápasy budou vyrovnané, ale neřekl bych, že to bude svazující. Kdybychom se báli někam jezdit, tak to nemusíme hrát.

Jaké typy hráčů nominujete do Bratislavy? Atletické nebo robustnější hráče?
Určitě to bude mix. Turnaj se odehraje na hokejovém hřišti a bude náročný na fyzičku, zároveň se musí projevit zkušenost.

Máte v plánu vzít na konečný turnaj nějaké hokejisty, jako tomu bylo v roce 2008?
Zatím jsme neoslovili ani jednoho hokejistu, čerpáme jenom z hokejbalistů. Já toho nejsem zastánce. Hokejbalisté hrají celou sezonu v dešti a ve sněhu. Ti kluci tomu obětují všechno. Dávám přednost hokejbalistům.

Jste i hokejový mistr světa z Vídně 1996 a teď trénujete hokejbal. Jaké kouzlo má tento sport?
Hokejbal je těžší v tom, že co nedoběhnete, to nemáte. Kdežto na hokeji se můžete sklouznout. A druhá věc mě překvapila, s jakou vervou ti kluci hokejbal hrají. Přehazují si směny a berou si dovolené.

Širší kádr hokejbalové reprezentace

Brankáři
Leoš Gerlich (Kert Park), Jan Jirotka (Kladno), Tomáš Semera (Plzeň), Lukáš Heczko (Třinec)
Náhradník: Michal Straka (Vlašim).

Obránci
Jan Hrabica (Hradec Králové), Tomáš Rejthar, Jan Příhoda (Kladno), Tomáš Friml, Vladimír Blecha (Letohrad), Jan Pospíšil (Most), Martin Kadaně (Plzeň), Lukáš Hudeček (Třinec), Miroslav Růžička (Ústí nad Labem), David Tyburec (Vlašim)
Náhradníci: Radek Honický (Kladno), Michal Bezděk (Plzeň).

Útočníci
Adam Roušal (Dobřany), Petr Novák, Jan Bacovský, Jan Bílý, Pavel Kubeš (Hradec Králové), Lukáš Plzák, Martin Kruček (Kert Park), Libor Topolánek, Tomáš Wróbel, Michal Trčka (Kladno), Radim Štěpáník (Kovo Praha), Tomáš Hák, Viktor Mlejnek (Letohrad), Josef Poláček, Slavomír Švancar, Radek Procházka, Aleš Kypet (Most), Ondřej Kejř, Michal Průcha (Plzeň), Jakub Šindelář (Vlašim)
Náhradníci: Martin Wittmayer (Kert Park), Ondřej Dospěl (Letohrad), Petr Koudelka (Most), Ondřej Waber (Pardubice).

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...