Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Horolezec Jaroš: Rád bych vytrhl velrybě stoličku

Sport

  18:32
Předposlední březnový den se vydá do Nepálu s touhou navštívit desátou nejvyšší horu světa Annapurnu (8091 m). Nejuznávanější český lezec Radek Jaroš (47) by ji nejradši poznal z jejího vrcholu. Pakliže by se mu touha vyplnila, do Koruny Himálaje, čítající všech 14 osmitisícovek, by mu zbýval už jen poslední drahokam - K2.

Radek Jaroš. foto: ČTK

LN Dlouho se zdálo, že si na Annapurně zopakujete rok starou samotu z úspěšné expedice na Lhotse. Nakonec jste ale sehnal parťáka - Jana Trávníčka. Kdy jste se domluvili na spolupráci?
Loni vylezl s kamarády na Manaslu, ale později trochu zapochybovali, jestli se dostali skutečně na hlavní vrchol. Na Manaslu je totiž vrcholová partie dost nepřehledná. Tak se nakonec Honza "Tráva" obrátil na mě, protože věděl, že jsem na Manaslu v roce 2009 byl. Brzy jsme se shodli, že vylezli skutečně na nižší kopec. No a při té debatě se mi nabídl, jestli bych ho nevzal jako spolulezce.

LN Není poněkud riskantní vyrazit do Himálaje s chlapíkem, od něhož nevíte, co můžete očekávat?
Tohle dopředu nikdy nemůžete zjistit. Ale jak jsem ho poznal, je to férovej a spolehlivej borec. A navíc, já sólo nikdy nelezl s radostí, ve dvou je to samozřejmě lepší. Honza se taky někde nechal slyšet, že mi chce hlavně pomoci a na vrchol se nebude cpát. Tak jsem mu řekl, že takhle to rozhodně necítím a chci, abychom na vrchol vylezli oba. Kdyby měl v plánu na mě jen pracovat, tak to ani náhodou! Honzu beru jako naprosto rovnocennýho parťáka.

LN Elitní český horolezec Libor Uher Annapurnu přirovnal k ruské ruletě. Doslova prohlásil: S tímrozdílem, že tady není v bubínku pistole jeden náboj, ale tři, možná čtyři... Šance dostat se nahoru a přežít je malá. Neděsí vás jeho slova?
Je mi jasné, že Annapurna má společně s K2 nejhorší statistiky, a já k ní chovám obrovský respekt. Zkrátka se tam pokusíme vytrhnout velrybě stoličku... (směje se) Tím samozřejmě narážím na populární film od Marie Poledňákové, kde se o Annapurně hodně mluvilo. Bohužel je tenhle kopec trochu jiný než v tomhle romantickém hezkém příběhu.

Celý rozhovor najdete v sobotním vydání Lidových novin

Před třemi roky zemřel na Annapurně Jarošův bývalý spolulezec. Co by udělal ve stěně jiného než on?

Sondoval u dalších Čechů, kteří zdolali Annapurnu, co ho čeká?

Za poslední čytři roky pokaždé ve vysokých horách uspěl, i když měl zdravotní problémy. Jak je na tom nyní?

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...