Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hrdlička, manažer Plíškové: Djokovič a spol. mohou svým chováním ohrozit restart tenisu

Novak Djokovič se během charitativní exhibice konané v Bělehradě nakazil koronavirem. foto: ČTK

Rozhovor
PRAHA - Postupně bublající kauza kolem tenisové exhibiční série Adria Tour a pozitivních nálezů na covid-19 mezi jejími účastníky se stala během pár desítek hodin sportovním tématem číslo jedna. „Taky mě překvapilo, jak se k tomu v Chorvatsku postavili, skoro žádná bezpečnostní opatření, nic,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Michal Hrdlička, manažer a také manžel české ženské jedničky Karolíny Plíškové.
  5:00

Pro Hrdličku je navíc téma bezpečnosti během exhibiční tenisové série zajímavé ještě z jiného pohledu, sám je spoluorganizátorem Tipsport Elite Trophy, kde spolu soupeří elitní tuzemské hráčky. A která pokračuje po víkendu v Prostějově.

Co na celou situaci s Adria Tour říkáte? Novak Djokovič a organizátoři už dostali za uši od ATP (mužský tenisový profesionální okruh), které zároveň rozesílalo dnes manuál, jak se chovat s covid-19. Dostali jste jej také, nebo se to týká jen dění v Chorvatsku?
Sledoval jsem víkendový turnaj a při tom mě překvapilo, že tam neexistují skoro žádná opatření. Plné tribuny, objímání apod. WTA rozesílá průběžně různá doporučení, jak se chovat, jde o hodně přísné podmínky, což je dobře. Je mi jasné, že ATP z šíření viru během Djokovičova turnaje radost nemá. Je to velký problém, který podle mě může ohrozit restart tenisové sezony.

Společné foto elitních tenistů z Bělehradu.
Novak Djokovič v ulicích Záhřebu.

Vy jste sám pořádal exhibiční turnaj v Česku, jak složitý proces to byl? Hlavně co se týče příprav kvůli ochraně hráček a diváků?
Opatření řešíme jako hlavní prioritu. Zdraví všech aktérů je na prvním místě. To samé platí i pro diváky, v hledišti byla vyznačená místa tak, aby byly zachovány bezpečné rozestupy. Snažili jsme se, aby se lidé ve větším počtu nekoncentrovali na menším uzavřeném prostoru.

Známí sportovci s covidem-19

  • BASKETBAL: Rudy Gobert (Fr.), Donovan Mitchell (USA/oba Utah), Kevin Durant (USA/Brooklyn), Marcus Smart (USA/Boston), Patrick Ewing (bývalý hráč a trenér univerzity Georgetown).
  • BOX: Lukáš Konečný, Fabiana Bytyqi, Mikaela Mayerová.
  • FOTBAL: Paulo Dybala (Arg.), Daniele Rugani (It.), Blaise Matuidi (Fr./všichni Juventus), Mikel Arteta (Šp./trenér Arsenalu), Kenny Dalglish (Skot./bývalý hráč a trenér Liverpoolu), Ezequiel Garay (Arg./Valencie), Callum Hudson-Odoi (Angl./Chelsea), Paolo Maldini (It./bývalý hráč AC Milán), Ladislav Vízek (bývalý hráč).
  • PLAVÁNÍ: Boglárka Kapásová (Maď.).
  • TENIS: Novak Djokovič, Viktor Troicki (oba Srb.), Grigor Dimitrov (Bulh.), Borna Čorič (Chorv.), Patrick McEnroe (USA/bývalý hráč).

Jak zněly základní body manuálu? Respektive hlavní?
Pro hráčky platí, že si nepodávají ruce, sběrači míčků byli v rouškách a nepodávali hráčkám ručníky. Tenis není kontaktní sport, takže zrovna z pohledu těchto opatření patří mezi ty nejméně problémové. Ve všech prostorách byly dezinfekční prostředky a všichni jsou nabádáni k častému mytí rukou.

Testovali jste hráčky před turnajem? A konzultovali jste manuál s ministerstvem zdravotnictví, případně se speciální zdravotnickou skupinou epidemiologa Rastislava Maďara?
Ano, vycházeli jsme z jejich požadavků, vše probíhalo po vzájemné konzultaci.

Objevil se během příprav nějaký problém?
O ničem nevím, vše proběhlo v pořádku, nikdo z účastníků turnaje ani zpětně nebyl pozitivní na covid-19.

Zvýšily přípravy na ochranu všech proti covid-19 na turnaje také finanční stránku? Bylo to znát?
Šlo o bezpečnostní opatření a k tomu nákup dezinfekce, roušek. Nic zásadního.

Jak se stavěly k ochraně sebe i okolí hráčky a jejich týmy? Na Djokoviče a spol. dopadá kritika i za údajnou nezodpovědnost, kdy spolu slavili, večeřeli, bavili se…
Hráčky jsou zodpovědné, takže s sebou neměly rozsáhlé týmy jako jsou zvyklé z klasických turnajů, doprovod se omezil na nejnutnější minimum. Samozřejmě se nekonaly žádné party.

Jelikož šlo o exhibice, museli jste mít posvěcení od WTA (ženský tenisový okruh)? Případně konzultovali jste vše také tímto směrem?
Vše jsme komunikovali přímo s WTA, ale tyto formáty turnaje se neřídí pravidly této organizace, takže zvolení schématu turnaje bylo čistě na nás, stejně jako například i marketingové záležitosti, jako velikost log reklamních partnerů a podobně.

Jak se stavíte k restartu tenisové sezony v souvislosti s problémem Djokovičovy série? Celkově to asi pro tenis není úplně dobrá reklama s ohledem na současnou situaci, kdy jsou lidi na toto téma hodně citliví…
Myslím, že to uškodí právě i Djokovičovi, který se snaží budovat svou image na veřejnosti a kvůli těmto problémům určitě plusové body nezíská. Sám jsem zvědav, jakou roli to sehraje směrem k restartu sezony, ale problém je to každopádně velký.

Tenisová líheň nakažených v Zadaru

Čtyřdílná exhibiční tenisová Adria Tour, kterou organizoval nejlepší hráč světa, Srb Novak Djokovič, skončila obrovskou ostudou. A vše může navíc ještě gradovat.

Novak Djokovič s manželkou Jelenou, jeho kondiční trenér Marko Paniki, krajan Viktor Troicki, Bulhar Grigor Dimitrov (ten dle zpráv bulharských médií přímo test na covid-19 neabslovoval, ale dle krevních testů a dalších příznaků mu bylo onemocnění diagnostikováno) s trenéry Kristijanem Grohem a Algisem Hristovem a Chorvat Borna Čorič. To jsou jména těch, kteří si z tenisové Adria Tour  přivezli onemocnění covid-19. Tour ze čtyř zastávek dokončila pouze jedinou, přičemž ta víkendová v chorvatském Zadaru byla předčasně ukončena.

„Moc mě mrzí každý jednotlivý případ infekce. Doufám, že nikdo nebude mít kvůli tomu zdravotní potíže a všichni budou v pořádku,“ uvedl včera Djokovič poté, co se nechal spolu s manželkou a dvěma dětmi otestovat. On a Jelena Djokovičovi byli pozitivní na covid-19, jejich potomci onemocnění nemají.

Paradoxem budiž, že ještě pár hodin předtím tvrdil, že bez příznaků tak neučiní. Případ vyvolal obrovskou mezinárodní bouři.

Plné tribuny, objímání...

„Sledoval jsem turnaj v Zadaru a už během toho mě překvapilo, že tam neexistují skoro žádná opatření, plné tribuny, objímání, poté i ta večerní oslava hráčů. Přitom například WTA (ženský tenisový okruh) průběžně rozesílá různá doporučení, jak se chovat, dbají na dodržování přísných hygienických podmínek,“ řekl LN k rychle bobtnající se kauze Michal Hrdlička, manažer české jedničky Karolíny Plíškové.

On sám na českém území spoluorganizuje exhibiční ženskou sérii Tipsport Elite Trophy.

„Bezpečnostní opatření jsou pro nás hlavní prioritou, zdraví všech je na prvním místě. Snažili jsme se, aby se lidé ve větším počtu nekoncentrovali v menším uzavřeném prostoru, hráčky si nepodávaly ruce, sběrači míčků měli roušky a nepodávali hráčkám ručníky,“ přidává k tour, která bude po víkendu pokračovat v Prostějově.

Na rozdíl od té balkánské. Ta musela zrušit z politických důvodů zastávku v Černé Hoře, série se měla uzavřít 3. a 4. července v bosenské Banja Luce, na to pochopitelně ale nedojde.

 Ale to může být ten nejmenší problém.

Poškozená image

Víkendový turnaj sledoval z hlediště i chorvatský předseda vlády Andrej Plenkovič, který se posléze krátce setkal i s Djokovičem. Následný premiérův test na covid-19 byl negativní, také on se však dostal pod kritickou palbu.

Původně pozitivní reklama pro Chorvatsko, které se snažilo prezentovat jako bezpečné, aby nalákalo zpět turisty, se proměnila v černou můru.

Nespokojení diváci ze Zadaru žádají o testy, k zodpovědnosti se nikdo nehlásí – a to ani Djokovič – a ministr zdravotnictví Slovinska Tomaž Gantar už pohrozil, že jeho země zvažuje opětovné uzavření hranic se svým sousedem. Návštěvníci ze západní Evropy by tak rázem musel k Jadranu oklikou.

V neposlední řadě pak třiatřicetiletý rodák z Bělehradu ohrozil svůj vlastní sport, který se chystá na srpnový restart sezony.

„Klidně to může vše ohrozit, ATP asi nemá radost, jde o velký problém, zvláště, když tenis není kontaktní sport. Hodně to uškodí také image Djokoviče, kterou si snaží budovat,“ myslí si Hrdlička.

Krom reakcí z bílého sportu, kdy elitní deblista Bruno Soares označil celou sérii jako „hororovou show“, potvrzuje na dálku jeho slova i šéf ATP (mužský tenisový okruh) Andrea Gaudenzi: 

„Trochu to připomíná to, když říkáte dětem, aby nosily helmu, když se učí jezdit na kole. To je samé ,ne, ne, ne, ne‘. Tak jedou, spadnou, a pak si helmu vezmou. Teď všichni víme, že se můžeme nakazit velmi jednoduše, takže budeme mnohem opatrnější.“ ANTONÍN VAVRDA