Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Jágr chce pro Prahu zápas NHL

Sport

  14:25
PRAHA - Začíná NHL, tak rychle do Londýna. Počkat, kam že? NHL se přece v Evropě nehraje, ne? Jenže teď už ano.

Jaromír Jágr se raduje ze vstřeleného gólu foto: ČTK

NHL totiž letos poprvé odstartuje na starém kontinentě, a to dvojzápasem mezi obhájci Stanley Cupu Anaheimem a Los Angeles.

„Naše snaha šířit hokej celosvětově nikdy nebyla větší,“ uvedl Bill Daly, zástupce komisaře NHL. Možná se tak NHL dočká i Praha.

Důvody pro rozmach jsou jasné. Popularizace NHL a vytvoření nového trhu. „Musíme šířit naši značku mimo Severní Ameriku, kdykoliv můžeme,“ řekl Brian Burke, generální manažer Anaheimu.

Kde by se v Evropě mohla hrát NHL

Sazka Arena, Praha
Moderní hala a hokejová tradice jsou jen jedny z faktorů, které by mohly přivést NHL do Prahy. Dobrá pověst českých hráčů a zájem Jaromíra Jágra může Česku nahrávat. Pro zahájení NHL v Praze už příští rok je navíc vytvořen konkrétní plán na financování.

další kandidáti
Mnichov, Hannover, Hamburk, Stockholm:
Zájem o NHL mají především Němci. Ti mají podle kanadské televize TSN ve hře hned tři stadiony. Pro Hannover a Hamburk mluví moderní arény, navíc Němci mohou NHL nabídnout atraktivní ekonomicky výhodné nabídky. Velké šance má i stockholmská hala Globen. Vysoký počet Švédů v NHL a zkušenost s hoštěním zámořských týmů nabízí NHL jistotu úspěšné akce.

Nikomu se ale na začátku nového ročníku moc cestovat nechce. „Ideální příprava? Pravděpodobně ne. Ale je to šance udělat si reklamu. A nepříjemnosti nebo nevýhody, které to má, prostě musíme nějak překonat,“ připomněl Burke cestování a aklimatizaci.

Jiné týmy mají podobnou zkušenost za sebou. Celkem třikrát začínala NHL v Japonsku, poprvé v roce 1997, kdy v Tokiu sehrály dva zápasy Anaheim a Vancouver. Záměr NHL byl tenkrát jasný. O pár měsíců později hostilo Japonsko zimní olympijské hry – a jak lépe uvést hokej než představením nejprestižnější soutěže světa?

Na poslední cestu do Japonska vyslala NHL v roce 2000 Pittsburgh, vedený českým koučem Ivanem Hlinkou, a Nashville.

Po sedmileté pauze se slavná liga znovu vydá mimo Severní Ameriku, tentokrát ale Asii nahradí Evropa. To ocení především evropští fandové, kteří nemusí za NHL, ale NHL přijde za nimi. Průkopníkem se stal Londýn. Údajným zájmem NHL je ale natrvalo přesunout začátky do Evropy.

Šanci vidět NHL na vlastní oči tak mají i čeští diváci. Podle kanadské televizní stanice TSN je Sazka Arena jedním z kandidátů na zahájení NHL hned příští rok.

Renomovaný hokejový novinář Bob McKenzie Prahu zmínil jako jedno z míst, o kterém NHL jedná. Dalšími jsou německé metropole Hamburk, Mnichov, Hannover nebo švédský Stockholm.

„Praha šanci má,“ potvrdil Karel Tejkal z agentury Česká sportovní, která přišla s nápadem hostit zápas NHL v Česku. „Vzniklo to poté, co skončila úspěšná akce basketbalové Final Four v Sazka Areně. Tam se ukázalo, že v České republice je možné zorganizovat sportovní akci světové úrovně,“ objasnil Tejkal.

Česká sportovní oslovila NHL a jednání začala ještě předtím, než bylo jasné, že nový ročník odstartuje právě v Londýně. „Bojujeme tak za příští rok,“ doplnil mluvčí agentury. Ačkoliv se Česko může pochlubit moderní Sazka Arenou a hokejovou tradicí, stejně to není to hlavní lákadlo. Trumfem totiž je kapitán New Yorku Rangers a zastánce NHL v Praze Jaromír Jágr. „Pomáhá při jednáních. Jeho slovo má v NHL velkou váhu. Díky němu tak máme solidní vyjednávací pozici,“ poznamenal Tejkal.

Kdyby NHL ukázala na Prahu, je pravděpodobné, že by do hlavního města zamířili právě New York Rangers. „To je preferovaná varianta,“ dodal.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!