Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jansta: S chováním Hniličky nesouhlasím, ale jeho odvolání z čela NSA by mohlo destabilizovat celý sport

Miroslav Jansta. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Praha - Předseda České unie sportu (ČUS) a zároveň šéf České basketbalové federace Miroslav Jansta se obává nestability, kterou by mohl přinést konec Milana Hniličky ve funkci předsedy Národní sportovní agentury. Hnilička čelí tlaku na rezignaci kvůli účasti na oslavě v hotelu v Teplicích, při které se porušovala vládní nařízení. Jansta se obává, že by jeho konec mohl ohrozit vyplácení dotací, které sport i vinou pandemie koronaviru letos potřebuje více než kdy jindy.
  17:24

Hlasy ze sportovního prostředí, po jehož podpoře Hnilička volá, jsou rozporuplné. ČUS patří do skupiny, která sice Hniličkovo jednání odsuzuje, ale jeho setrvání ve funkci podporuje. Hlavně kvůli tomu, že příští týdny jsou zásadní pro výplatu dotací na rok 2021. 

„Jakákoliv nestabilita instituce včetně změny vedení zbrzdí její chod, přeruší procesy, nejen dotační, změní priority, znejistí zaměstnance. Ano, mohla by ohrozit dotace do sportu, což je pro nás klíčové. Nemůžeme si dovolit situaci destabilizovat. Přitom historicky poprvé za deset let jsou připraveny peníze do klubů a svazů nejpozději v březnu,“ uvedl pro ČTK Jansta.

Miroslav Jansta.
Miroslav Jansta vypovídal u soudu.

ČUS zastřešuje 75 sportovních svazů a více než 7000 tělovýchovných jednot a klubů. Na všechny výrazně dopadají vládní omezení proti šíření koronaviru, která ochromila prakticky veškerý sport s výjimkou toho profesionálního. „Historicky neúnosně posunuté rozesílání dotací neumožňuje efektivní práci svazů a činnost klubů. Je to důležité z hlediska provozu svazů, klubů a správy sportovišť. Covidový stav potřebu podpory umocňuje,“ uvedl Jansta.

Předseda Národní sportovní agentury má podobné postavení jako ministr, zodpovídá se premiérovi Andreji Babišovi. S touto funkcí je spojen také ministerský plat zhruba 170.000 korun měsíčně. Jansta je ale přesvědčený, že by to neměla být politická funkce. „Předseda musí především znát sport odspodu nahoru i napříč. A to velmi podrobně. Je to pozice vysoce odborná a manažerská,“ konstatoval.

Až do začátku letošního roku, kdy NSA začala rozdělovat i běžné dotace, spadal sport do pravomocí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Tam jen málo ministrů vydrželo celé čtyřleté funkční období. Jansta si nepřeje, aby to pokračovalo. „Sport po dlouhém období nestability, nespolehlivosti státní podpory, střídání ministrů a odpovědných náměstků v téměř ročních intervalech volal po kontinuitě, stabilitě, dialogu a odborném vedení. Navíc agentura není ještě dotvořená, je ve výstavbě. Po třiceti letech konečně někdo buduje samostatný státní orgán, který všechny vyspělé státy mají,“ dodal.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...