Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jirásek: Chci pomoci sportu v blížící se krizi

Sport

  20:05
PRAHA - Vypracovat komplexní program na nadcházející čtyři roky a pomoci sportu při možné blížící se ekonomické krizi, to jsou hlavní cíle staronového předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska pro další volební období. Dvaasedmdesátiletý funkcionář stojí v čele olympijského hnutí již dvanáct let a po jeho dnešním znovuzvolení je jisté, že povede ČOV až do roku 2012.

Předseda ČOV Milan Jirásek o Pekingu. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Jirásek byl na rozdíl od minulé volby jediným kandidátem na post předsedy. "Proto jsem si mohl dovolit ten přepych, že jsem se při hlasování zdržel," pousmál se Jirásek, který dostal hlas od 56 delegátů.

I díky tomu, že měl zvolení prakticky jisté už s předstihem, mohl si promyslet, jakým směrem by se měl ČOV pod jeho vedením dál ubírat. Žádné velké změny se ale nedají čekat. "I tady se mluvilo o tom, že olympijský výbor by se měl postavit do čela našeho sportu v tlaku na státní orgány a politickou sféru. Aby se mu podařilo po ekonomické stránce překonat krizové období, které nás čeká. Myslím si, že by měl být takovou jistotou na rozbouřeném moři," řekl Jirásek novinářům krátce po svém zvolení.

Jeho nejbližší prioritou však není práce, ale odpočinek. "V minulém roce jsem neměl ani den dovolené. Teď jedu ve čtvrtek večer na pět dní lyžovat, přes to nejede vlak," uvedl. Po návratu chce společně s dalšími členy výkonného výboru začít pracovat na programovém dokumentu pro nadcházející čtyřleté období. "Je potřeba ho rozumně připravit. Ukazuje se, že je dobré takový materiál mít, občas do něj kouknout a projet si ho. Zjistit, kde co vázne, a tak dále. Má něco do sebe a osvědčilo se to," podotkl Jirásek. Dokument by chtěl předložit olympijskému plénu ke schválení v dubnu.

Ví, co proti minulosti zlepšit, ale jednotlivé body chce nejprve projednat s dalšími členy výboru a věří, že i oni přijdou s nápady. "Například bude asi potřeba upravit podmínky pro dotování sportů, které by eliminovaly výkyvy, když se někomu trošku nezadaří. Podle současných pravidel by skokani na lyžích momentálně nezískali od nás žádnou pomoc, a přitom před třemi lety jsem v Planici Jandovi předával glób," poukázal Jirásek na triumf Jakuba Jandy ve Světovém poháru v roce 2006, po kterém ale český skok na lyžích postihl útlum.

Úpravy se zřejmě dočká i dotační politika ČOV pro kolektivní sporty, kterým se stále nedaří ve větším počtu prosadit na olympiádu. A to i přesto, že to byl jeden z cílů výboru v minulých letech. "A neměli jsme velký úspěch. Byli jsme připraveni financovat jejich starty v olympijských kvalifikacích a v případě úspěchu poté přípravu na hry. Výsledkem ale byl fakt, že do Pekingu postoupil pouze stejný tým jako do Atén," připomněl Jirásek basketbalistky, které byly v obou případech jediným českým týmem na OH.

Se svým třetím funkčním obdobím na postu předsedy ČOV byl ale Jirásek celkově spokojen. Po stránce sportovní i společenské reprezentace ho považuje za úspěšné. "I když to nebylo jednoduché. Na různých mistrovstvích světa či olympiádách se probouzí další kontinenty, které v minulosti nehrály takovou roli, a prosazovat se je těžké. My jsme si ale v oficiálním hodnocení národů na olympiádě polepšili asi o deset míst, což ukazuje, že jsme udrželi tempo," řekl Jirásek.

K udržení či vylepšení českých pozic se ale musí zlepšit práce s mládeží. "Myslím si, že nám mládežnický sport trochu utíká. Je to celkový trend, i mezinárodní výbor začíná s kampaněmi, které by měly vrátit mládež ke sportu," dodal Jirásek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!