Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Jsi na řadě.‘ Slavný basketbalista napsal nevhodný tweet. Opřel se do něj i Trump

LeBron James foto: ČTK

LOS ANGELES - LeBron James si na hřištích NBA vydobyl pozici krále. Velmi často ji ale využívá i mimo palubovku. Jeho peníze staví školy, jeho politické a sociální komentáře rezonují v celém světě. Tentokrát to ale možná přehnal. „Teď jsi na řadě ty,“ napsal na Twitteru k obrázku policisty, který během zásahu zabil člověka.
  13:38

Začalo to 20. dubna, kdy byla policistou v Columbusu zastřelena šestnáctiletá Ma’Khia Bryantová. James v reakci na tuto událost zveřejnil tweet s fotografií zasahujícího policisty s popiskem „Teď jsi na řadě ty“. A strhla se vlna reakcí...

Co přesně tím LeBron myslel? Interpretovat to bude muset každý sám za sebe. Faktem je, že ve stejný den jako střelba proběhlo soudní líčení, ve kterém byl uznán vinným z vraždy Afroameričana George Floyda policista Derek Chauvin.

„Tohle je ostudné a extrémně lehkomyslné. Ten strážník zachránil život mladé dívky. Žádná míra manipulace na tom nic nezmění,“ napsala na svém Twitteru v reakci na Jamese největší policejní unie v USA Fraternal Order of Police.

George Floyda expolicista zavraždil, rozhodla porota. Rozhodnutí trvalo jen devět hodin

Není jasné, zda James už před svým tweetem viděl záběry z policejní kamery z místa události. Na nich je vidět, jak Bryantová nereaguje na opětovné výzvy policisty, aby si lehla na zem, a s nožem v ruce se vrhá na další mladou dívku. V tu chvíli ji policista čtyřmi ranami zastavuje.

„S jeho možnostmi a vlivem by se měl (James) před tím, než něco napíše, sám s událostí seznámit. Upřímně, má povinnost to udělat,“ napsala policejní unie.

LeBron tweet brzy smazal. A co vysvětlení? „Nenávist neprospívá mně ani nikomu jinému. Získání všech faktů však ano. Můj vztek z toho, co se té mladé dívce stalo, stále přetrvává,“ napsal James v dalším tweetu.

Později ještě dodal: „Tweet jsem smazal, protože je používán k dalšímu šíření nenávisti. Není to o jednom policistovi. Je to o celém systému. Vždycky používají naše slova, aby vytvořili ještě více rasismu. Zoufale toužím po větší ODPOVĚDNOSTI.“

Prostřednictvím cizího twitterového účtu (ten jeho byl smazán) se k celé kauze vyjádřil i Donald Trump. „LeBron James by se měl soustředit na basketbal a ne vést NBA, která právě zaznamenala zdaleka nejnižší čísla sledovanosti ve své dlouhé historii, k destrukci. Jeho rasistické výkřiky jsou rozvratné, odporné, urážlivé a ponižující. Může být skvělý basketbalista, ale nedělá nic pro to, aby spojoval naši zemi,“ napsal ve svém prohlášení bývalý prezident.

Přidali se i další uživatelé Twitteru, kteří volali po tom, aby byl účet hvězdného hráče pozastaven, nebo snad i zrušen, podobně jako ten Trumpův.

Co na to Twitter?¨„Naše týmy nejsou schopny prozkoumat tweety, které byly smazány, protože už na naší platformě neexistují,“ řekl mluvčí Twitteru pro Washington Examiner.

Autor: