Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Karambol na Tour zkomplikoval život favoritům

Sport

  21:13
AUTUN - Vítězem páté etapy Tour de France se stal italský cyklista Filippo Pozzato. Žlutý trikot udržel Švýcar Fabian Cancellara, když navzdory problémům v závěrečném sjezdu dojel do cíle dvanáctý ve stejném čase jako vítěz.

Švýcar Fabian Cancellara si i v páté etapě udržel žlutý trikot. foto: AFP

Dnešní 182,5 kilometrù dlouhou etapu z Chablis do Autunu provázely pády favoritů. Karambol v té době třetího jezdce průběžného pořadí Andrease Klödena asi 45 kilometrù před cílem se ještě obešel bez vážnějších následků.

Přestože to s jezdcem stáje Astana nevypadalo dobře, když se těžce sbíral ze silnice, nakonec se Klöden vrátil do pelotonu. Navzdory pádu se v průběžném pořadí posunul na druhé místo. Pád ale nezůstal bez následku. Podle sportovního ředitele stáje Marc Biver si Klöden zlomil kostrč

Hodně potlučen dojel i Klödenùv stájový kolega a jeden z hlavních favoritů na celkové prvenství Alexander Vinokurov. Kazašský cyklista upadl zhruba 25
kilometrù před cílem a zle potlučený, krvácel na obou kolenech a hýždích. Nakonec dorazil do cíle se ztrátou téměř minuty a půl na vítězného Pozzata.

V průběžném pořadí ztrácí Vinokurov na žlutý trikot 50 vteřin. "Vůbec nemám
tušení, co se stalo. Vím, jen že mi prasknul řetěz," řekl Kazach, který byl spolu s Klödenem odvezen na vyšetření do nemocnice.

Problémy se nevyhnuly ani ve žlutém trikotu jedoucímu Fabianu Cancellarovi. Ten v závìru posledním sjezdu v etapě málem spadl, když vyjel ze silnice. Dokázal se však vrátit na trať a dvanáctým místem udržel trikot pro nejlepšího cyklistu i po páté etapě.

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...