Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zřícený vrtulník s legendou NBA neměl systém na mapování terénu. Trosky byly rozesety po celém kopci

Sport

  5:00
PRAHA - Vrtulník, který v neděli havaroval v Kalifornii a zemřelo v něm devět lidí včetně legendy NBA Kobeho Bryanta a jeho 13leté dcery, během posledních chvil před nárazem do kopce spadl o 600 výškových metrů. Ukázaly to první výsledky pátrání amerických vyšetřovatelů, podle kterých byl stroj až do nárazu vcelku. Helikoptéra byla ve výšce 700 metrů nad zemí, když došlo ke ztrátě spojení s řízením leteckého provozu.

Helikoptéra, ve které zahynul Kobe Bryant. foto: Reprofoto

„Poslední kontakt s pilotem proběhl v 9.45 kalifornského času. První volání na tísňovou linku proběhlo o dvě minuty později,“ řekl šerif okresu Los Angeles County Alex Villanueva. „Rozbité části stroje pak byly rozesety po celém kopci v perimetru až 180 metrů.“

I ve středu stále probíhalo přímo na místě vyšetřování k určení přesného důvodu tragické nehody. Členka vyšetřovacího týmu Jennifer Homendyová uvedla, že Bryantův vrtulník neměl speciální systém na mapování okolního terénu se signálem upozorňující pilota, že se blíží k zemi. 

Trosky helikoptéry, ve které zahynul Kobe Bryant a dalších osm lidí.
Trosky helikoptéry, ve které zahynul Kobe Bryant a dalších osm lidí.

Podle Homendyové vyšetřovací tým, který měl na starosti nehodu v Dallasu v roce 2004, kde zahynulo deset lidí, tehdy doporučil majitelům helikoptér vybavit své stroje tímto bezpečnostním prvkem, Federální letecká správa ale z tohoto doporučení neudělala povinnost.

Pilot Ara Zobayan musel v jednu chvíli přes dvanáct minut kroužit na místě, než mu bylo uděleno speciální povolení proletět oblastí se špatnou viditelností. Není to však prý žádná výjimka a podobná povolení jsou udělována běžně. 

Následně Zobayan žádal i o pomoc radarů, aby se vyhnul dalším objektům ve vzduchu, letěl však příliš nízko na to, aby radary mohly fungovat. „Vyletím výš a pokusím se mraky nadletět,“ ohlásil pilot nakonec. Pak už o něm ale řízení leteckého provozu neslyšelo.

Viditelnost byla ten den tak špatná, že nevzlétly ani vrtulníky losangeleské policie, které pravidelně ze vzduchu kontrolují bezpečnost ve městě. Všech devět osob na palubě bylo na místě mrtvých. Policii se podle otisků prstů podařilo spolehlivě identifikovat pět z devíti těl, včetně Bryanta. 

Na palubě byly celkem tři třináctileté dívky. Kromě Bryantovy dcery Gianny i její spoluhráčky Alyssa Altobelliová a Payton Chesterová. Altobelliová byla na palubě s oběma rodiči, Chesterová s matkou.

„Vrtulník Sikorsky S-76B je špičkový stroj. Je to jako limuzína ve vzduchu, která je velmi bezpečná a spolehlivá. Navíc Zobayan byl zkušený pilot, který ve vzduchu strávil přes osm tisíc hodin. Muselo jít o nešťastnou souhru okolností,“ řekl pro CNN specialista na letectví Miles O’Brien.

Vrtulník není pro basketbalové milionáře neobvyklý způsob dopravy. Stejně se přepravuje po Los Angeles i hvězdný křídelník druhého tamního týmu Clippers Kawhi Leonard, nejužitečnější hráč posledního finále. S Kobem navíc sdíleli i zesnulého pilota.

„Než jsem přestupoval do L. A., tak jsme si s Kobem volali. Chválil si přepravu vrtulníkem, že mu ušetřila spoustu času a mohl být víc s rodinou. Létal posledních sedmnáct let. Já jsem ze San Diega, takže jsem si takhle zkracoval cestu domů,“ říkal Leonard se slzami v očích po úterním tréninku.

„Pilot byl skvělý chlap. Často letěl přes den s námi oběma. Vždycky jsem nastupoval a říkal mi, že pozdravuje Kobe, kterého vezl ráno, a naopak. Neděle je opravdu smutný den,“ dodal Leonard.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!