Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kdo jsou „všichni Nedvědovi muži“

Sport

  14:04
Schyluje se k dalšímu tréninku před baráží s Norskem. Hlouček hráčů mířící šouravým krokem na trávník strahovského stadionu uzavírá do vzájemné rozpravy ponořená dvojice: Pavel Nedvěd a Karel Brückner.

Karel Brückner a Pavel Nedvěd na tiskové konferenci. foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Už jsou zase jako otec a syn. Jako by rok a půl trvající „odloučení“, provázené nedorozuměními, jejich vztah nijak nepoznamenalo. „Bral bych jako osobní neúspěch, kdyby se během mého šéfování reprezentaci Pavel nevrátil,“ pochvaloval si Brückner na pondělní tiskové konferenci Nedvědův comeback. Bývalého kapitána vřele přivítalo celé mužstvo. Část týmu ale Nedvědovu přítomnost vnímá silněji. S hvězdou Juventusu ji pojí nadstandardní vztahy, na jeho návratu usilovně „pracovala“. I díky „Nedvědovým mužům“ je držitel Zlatého míče zpátky.

Ke komu má Nedvěd v týmu nejblíže

Karel Poborský.
S dávným parťákem opět sdílejí jeden pokoj, jezdí spolu na dovolené.

Eduard Poustka.
Věčně dobře naložený masér zná Nedvěda už ze Sparty.

Tomáš Ujfaluši a Marek Jankulovski.
S Nedvědem si volají nejčastěji, všichni tři hrají v italské lize.

„Kluci mi často volali, ale nejvíc Eda Poustka. Ten snad čtyřikrát denně,“ zmínil Nedvěd časté hovory s reprezentačním masérem. „Ano, je to pravda,“ hlásil Poustka, též masér Sparty. Na Nedvěda nedá dopustit od chvíle, kdy vyjukaný mladík ze Skalné překročil práh letenské kabiny. „Pavel si mě získal svojí pracovitostí. Je to správnej kluk.“

Poustkovi proto udělala obrovskou radost slova obránce Ujfalušiho bezprostředně po vítězném kvalifikačním duelu ve Finsku. „Edo, víš, co je teď naše povinnost?“ pronesl prý a vzápětí vytáčel Nedvědovo číslo...

Ujfaluši má k Nedvědovi blízko i díky italskému působišti, často spolu rozebírají odehrané zápasy. A Ujfaluši si při té příležitosti nikdy neodpustil Nedvěda popíchnout. „Vždycky jsem s ním mluvil o návratu a přemlouval ho,“ přiznal Ujfaluši.

Rozlučka? Po mistrovství světa
Kamarádem na život a na smrt je ale pro Nedvěda bývalý kapitán Sparty Karel Poborský. Při reprezentačních akcích vždy obývali stejný pokoj, tráví společné dovolené. Při poslední brázdili na jachtě vlny Středozemního moře.

Když Poborský při pondělním srazu zjistil, že Nedvěd má jiné číslo pokoje, okamžitě zjednal nápravu. „Měl jsem číslo 415 a najednou koukám, že bydlím na pokoji 301. Jsem rád, že to Karel změnil,“ usmíval se Nedvěd.

Jeho návrat prý nepotěšil manželku Ivanu. „Není moc ráda,“ připustil Nedvěd. Poustka to však vidí jinak. „Ivana ho miluje, myslím, že to cítí stejně. Přece rozloučit se na mistrovství světa - to by bylo to nejkrásnější, co by Pavla mohlo potkat."