Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Když je člověk na vrcholu, na jeho chyby se čeká

Sport

  16:45
LONDÝN - Jen za momentální a výjimečné selhání považuje Petr Čech svá poslední dvě vystoupení, v nichž v brance Chelsea inkasoval v ligovém duelu proti Boltonu a v úterní divoké čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů s Liverpoolem dohromady sedm gólů. Český fotbalový reprezentant se nezříká odpovědnosti, ale kritikou, která se nyní na jeho hlavu valí, se prý příliš neužírá.

Petr Čech inkasuje jeden z gólu od fotbalistů AS Řím. foto: ČTK

Věří, že už v sobotním semifinále Anglického poháru s Arsenalem se žádný exces opakovat nebude. "Když je člověk na vrcholu a patří do skupiny nejlepších brankářů, tak se na jeho chyby čeká. Teď k nim došlo, ale naučil jsem se s tím žít. Na druhou stranu by se nemělo zapomínat na to, že předchozích 15 zápasů jsem zase odchytal bez problémů," řekl Čech na dnešní telefonické tiskové konferenci s českými novináři.

Současné trápení jej prý v přípravě před dalšími duely nepoznamená. "Nezůstane to ve mně, vyženu to z hlavy. Vymlouvat se na nic nebudu, ale zajímá mě jen to, jak odchytám další zápasy," prohlásil.

Jinými slovy si nepřipouští, že by mohl výsadní postavení v Chelsea ztratit. "Bylo by asi krátkozraké, abych se toho obával. Vždyť předchozí zápasy byly z mé strany velmi dobré, držel jsem nuly. A po dvou utkáních by se to mělo změnit? Na druhou stranu je tohle vyloženě věc trenéra a já to ovlivnit nemůžu," uvedl Čech, který v posledních dvou zápasech v dresu Chelsea dostal tři a více branek. Před tím se mu to v londýnském angažmá, kde je od sezony 2004/2005, přihodilo jen čtyřikrát.

Rázně odmítl i spekulaci, že by jeho současné výkony mohly ovlivnit třeba zdravotní problémy a nedávné problémy se zrakem, které vyřešil až operační zákrok. Šestadvacetiletý brankář i proti Liverpoolu měl potíže s vysokými centrovanými míči. "Je příliš jednoduché hodit poslední nepovedené zápasy na ty předchozí, v nichž jsem neměl problémy," ohradil se Čech. "Člověk se prostě někdy chybě nevyhne. Je to výjimka, která se může stát."

Gólman s přezdívkou Pan dokonalý, u kterého si fanoušci zvykli na pravidelné sbírání čistých kont, byl ale v posledních dvou zápasech k nepoznání. V sobotu v lize jej třikrát pokořili střelci Boltonu a Čech jim jedním zaváháním usnadnil situaci. V úterý proti Liverpoolu byl jeho kiks před prvním gólem ještě křiklavější: hosté totiž vycítili šanci na obrat ve dvojzápase.

Vždy makám na sto procent, ale někdy to bohužel nestačí
"Udělal jsem chybu, zbytečně moc jsem se soustředil na centr a navíc nakročil dopředu. Už se nešlo vrátit a té střele zabránit," komentoval Čech překvapivou trefu Fábia Aurélia, který jej "nachytal" dalekonosným pokusem z dobrých 40 metrů. "Bylo to pro mě těžké v tom, že jsem se musel o to víc soustředit, abych další chybu už neudělal," řekl gólman, který od Liverpoolu dostal ještě další tři branky a při několika závarech neoplýval obvyklou jistotou.

"Člověk dělá maximum, aby byl v zápase stoprocentní, ale někdy se to prostě nepovede. To byl případ zápasu s Liverpoolem." Po remíze 4:4 nakonec díky výhře v prvním zápase Chelsea postoupila, i když soupeř byl dvakrát jediný gól od toho, aby si semifinále s Barcelonou zahrál on. "V minulosti jsem podržel tým já, teď se to zase otočilo. Tak to ve fotbale chodí. Ale je fakt, že jsme byli blízko vyřazení," uvedl.

Možná i to prý částečně kalilo v šatně Chelsea radost z postupu. "Byl to fantastický zápas pro diváky a celý svět, ale my víme, že jsme to neodehráli dobře. Ukázali jsme obrovskou vnitřní sílu, když jsme se dokázali dostat z těžkých situací, ale nebylo to zdaleka ideální," řekl Čech. Do souboje s Barcelonou podle něj vyrukuje lepší Chelsea.

"Momentálně to je nejlepší tým světa, ale my jsme vyřadili Juventus a Liverpool, což o něčem vypovídá. Proti nám nikdo nehraje rád a pokusíme se zaskočit i Barcelonu," plánoval.

Autor: