Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kladivář Melich v Kladně vylepšil nejlepší letošní světový výkon

Sport

  13:50aktualizováno  17:52
KLADNO - Kladivář Lukáš Melich hodil na atletické extralize družstev v Kladně 79,19 metru. O 19 centimetrů tak závodník pražské Dukly vylepšil vlastní nejlepší letošní výkon na světě z mítinku v Tokiu. Denisa Rosolová zahájila druhou sezonu jako překážkářka na trati 400 metrů časem 56,14 sekundy.

Lukáš Melich foto: Reuters

Dvaatřicetiletý Melich začal soutěž výkonem 77,81 metru, v dalším průběhu se dvakrát dostal za 78 metrů a nejdelší hod předvedl v páté sérii. Za osobním rekordem z loňského mítinku v Lovosicích zaostal šestý muž z olympijských her v Londýně o 25 centimetrů. Melich ví, že jeho vysněná osmdesátka je na spadnutí. "Dneska k tomu nebylo daleko, chce to jen chytit dobrý závod a mít štěstí," řekl.  "Dneska to nebylo špatné. Možná kdyby bylo větší teplo nebo kdybychom házeli odpoledne," uvažoval.

Za sebou má letos čtyři starty, z předchozího mítinku v brazilském Belému se vrátil v úterý. "Takže jsem nevěděl, co od toho čekat, jak moc budu zdrbaný z té dlouhé cesty," uvedl kladivář. Další možnost bude mít příští víkend na poháru v Dubnici. "Není to tak daleko, tak uvidíme," dodal Melich. Bývalá vícebojařka, dálkařka a čtyřstovkařka Rosolová na dlouhé překážky přestoupila loni a hned se dokázala v Helsinkách v nové disciplíně stát vicemistryní Evropy.

Rosolová se ještě potřebuje rozzávodit

Její nynější výkon, podobně jako všechny sprinterské disciplíny, v Kladně poznamenal silný vítr. "Skoro jsem se v druhé zatáčce zastavila. Ale je to nejlepší začátek v sezoně v mé překážkářské kariéře," zasmála se v narážce na svou krátkou překážkářskou specializaci.  Neuvažovala o tom, že by dala po vzoru Zuzany Hejnové přednost mítinku Diamantové ligy v Šanghaji.

"Byl to první start v sezoně a já se potřebuju trochu rozzávodit, než vletět rovnou mezi světovou špičku," vysvětlila. Diamantová liga ji čeká za dva týdny v Eugene, kde sedmá žena z olympijského finále nastoupí i proti Hejnové. V zámoří to bude opakování londýnského boje o medaile. "Jsem na tom dobře rychlostně, takže si příští týden při Evropském poháru vyzkouším dvoustovku a věřím, že to za dva týdny už bude dobré," uvedla Rosolová. "Ještě v pondělí jsem měla náročný trénink, ze soustředění jsem se vrátila ve středu, takže musím trochu vyladit formu," dodala.

První kolo extraligy vyhráli trochu nečekaně muži Univerzity Brno, kteří o 26 bodů porazili obhájce z Dukly Praha. Třetí skončily Vítkovice. Ženám vládly podle očekávání atletky USK Praha před Olympem Brno a Olympem Praha. Druhé a poslední kolo extraligy se skládá ze sedmi mítinků, mistrovství ČR družstev se uskuteční v září v Novém Městě nad Metují.

Autor: