Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kličko v. Čagajev: Dlouho očekáváný duel je zde

Sport

  2:31
PRAHA - VIDEO – Největší z největších. Duel, který může měnit budoucnost světové boxerské supertíhy. Tak se dá uvést boxerské klání, ve kterém se mladší z bratrů Kličků Vladimir utká s nejlepším boxerem mimo tento rodinný klan – "Bílým Tysonem" z Uzbekistánu Ruslanem Čagajevem. Dámy a pánové, boxerský svátek roku je zde!

Ruslan Čagajev v dresu Schalke nešetří ani svého kouče. foto: AFP

Tento zápas rozhodně nezapadne do boxerské historie jako jeden z těch tuctových. Naopak, fanoušci tohoto sportu se mohou těšit na skvělé divadlo. A jen na stadionu v Gelsenkirchenu, kde jinak hraje své utkání fotbalový klub Schalke 04, uvidí tuto epickou bitvu na 60 tisíc fanoušků.

ON-LINE PŘENOS LIDOVKY.CZ

"Je to nejlepší možná náhrada za zrušený duel s Hayem. Ruslan je nejlepším boxerem po mne a bratrovi," řekl na předzápasovém vážení mladší z bratrské dvojice Kličků, Vladimir. "Navíc je silnější než Haye, ale méně mluví," nezapomněl připomenout velkohubého Brita, se kterým měl původně boxovat. Zápas byl ale zrušen kvůli zranění ostrovního soupeře a místo něj domluvili manažeři narychlo duel s dosud neporaženým Čagajevem.

PORÁŽKA VLADIMIRA SE SANDERSEM, ODVETA VITALIJE:


Milovníci tradičních předzápasových velkohubých prohlášení mohou být zatím zklamaní. Kličko potvrdil, že má vystupování vysokoškolského profesora, jeho soupeř občas působí, jako by jej tiskovky vlastně ani nebavili. Nejlépe se cítí mezi provazy. "Nechám mluvit svoje pěsti v ringu," řekl suše Čagajev nažhaveným novinářům.

VLADIMIR KLIČKO

Věk: 33 let
Národnost: Ukrajinec
Výška: 201 cm
Váha: 106 kg
Boxerský gard: pravák
Přezdívka: Ocelové kladivo
Bilance v profiringu: 55 zápasů/ 52 výher (46 k.o.) a 3 porážky
Úspěchy: mistr světa organizace WBO, IBF a IBO, amatérský olympijský vítěz z Atlanty 1996 a vicemistr Evropy z téhož roku z Vejle (vše těžká váha).

A jeho pěsti umí vyprávět fanouškům skutečně krásné a poutavé příběhy. Nevelký Uzbek ze šestadvaceti zápasů v profesionálním ringu vyhrál pětadvacet, z toho sedmnáct před limitem. K tomu přičtěte jednu remízu, která je ovšem stará více jak sedm let. To je vskutku úchvatná bilance.

Přezdívkou "Bílý Tyson" se nepyšní jen tak. „Věřím Vladimirovi, ale je to supertíha, a pokud už ale někdo schopen zápas skončit před limitem, tak je to Čagajev. Navíc boxuje v obráceném gardu a to je vždy obtížné," řekl pro Lidovky.cz nejlepší český boxer současnosti Lukáš Konečný. Ano, Kličko se připravoval na praváka Hayeho, nyní proti němu nastoupí levoruký a silový Uzbek. I to může hrát v zápase významnou roli.

Zápas ukáže, jakým směrem se bude vyvíjet těžká váha
Již téměř deset let čeká supertěžká váha na absolutního mistra světa, na absolutního pána boxerského světa. V této pozici celý svět vidí jednoho z bratří Kličků, ovšem vše může být po dnešku jinak. Vladimir dává všanc své tři tituly (a dva z nejprestižnějších WBO a IBF) a pokud by prohrál, notně by si zkomplikoval vysněnou cestu na boxerský Olymp. A najde se hodně boxerských fanoušků, kteří si jeho porážku přejí.

NIČITEL "BÍLÝ TYSON" RUSLAN ČAGAJEV:

Není žádným tajemstvím, že boxerský styl Vladimira i Vitalije příliš fandům boxu ani odborníkům nevoní. Své soupeře doslova utahají taktickými šachy a dokáží si je držet od těla především neuvěřitelně silnými pažemi. Vladimir víceméně boxuje jen přední rukou. Silový a menší Čagajev je ale možná jediný boxerem současnost, jenž se může Vladimirovi dostat na tělo. A o skleněné bradě ukrajinského obra se již také popsaly stohy papírů. "Je pravdou, že Vladimir není tak tvrdý, jako jeho bratr, ale také to, že se od porážek od Sanderse a Brewstera již uklidnil, zapracoval na své psychice," řekl Konečný.

RUSLAN ČAGAJEV

Věk: 30 let
Národnost: Uzbek
Výška: 185 cm
Váha: 101 kg
Boxerský gard: levák
Přezdívka: Bílý Tyson
Bilance v profiringu: 26 zápasů/ 25 výher (17 k.o.) a 1 remíza
Úspěchy: ex-mistr světa organizace WBA (nyní jen dočasný šampion), amatérský mistr světa těžké váhy z roku 2001 z Belfastu.

Je to ale především Uzbek, jemuž jde de facto o vše. Díky kontroverznímu neuskutečnění zápasu v Helsinkách – VÍCE ZDE! přišel minulý týden o titul WBA, který nyní má ve své moci Nikolaj Valujev. Čagajev je pouze dočasným šampionem. První porážkou v profesionálním ringu pro něj může být zároveň poslední. Tou, která jej vyšachuje ze hry o největší titulové zápasy. I to je jeden z důvodů, proč Valujev ovládaný Donem Kingem tak snadno vzdal možnost boxovat v Helsinkách se svým soupeřem.

I z tohoto pohledu je zápas v Gelsenkirchenu jedním z nejdůležitějších za posledních deset let. Přiblíží se pozici absolutního mistra světa ukrajinské "Ocelové kladivo" nebo uzbecký národní hrdina přezdívaný "Bílý Tyson"? To se dozvíme již dnes krátce před půlnocí. A prostřednictvím on-line přenosu na serveru Lidovky.cz budete moct být u toho. Takže nasadit rukavice a špičková boxerská podívaná může začít...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!