Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Královskou etapu vyhrál Polák Majka, König dojel devátý a dál stoupá

Tour de France

  16:24aktualizováno  18:44
PRAHA - Leopold König, český lídr a vrchař stáje NetApp, dál stoupá pořadím Tour de France. Její 14. etapa, královská alpská, vyslala cyklisty na tři kruté vrcholy a do Risoulu se český závodník probil na 9. místě, které znamenalo posun o dvě pozice v průběžném pořadí - po dvou týdnech závodění je osmý. Etapu vyhrál Polák Rafal Majka.

Rafal Majka se raduje ze svého životního triumfu. foto: Reuters

"Bude to střecha pro Lea," říkala Königova máma o etapě vedoucí přes Izoard, nejvyšší vrchol letošní Tour. Obrovi s výškou 2360 metrů předcházel Lautaret, pak následovalo obávané 19kilometrové stoupání a na závěr přišel Risoul, kopec 1. kategorie s výškou 1855 metrů.

Cyklisté po smrtících stoupáních asi výhled na francouzské Alpy neocení...

A právě na ten čekali největší favorité závodu. Tam začal opravdový závod.

Nahrnuli se do něj všichni pohromadě, kompletní desítka průběžného pořadí včetně Königa, který se schovával za zády čtvrtého Pinota. Daleko vepředu ještě šlapali uprchlíci, ale i jejich čas měl brzy přijít.

Momentka ze čtrnácté etapy Tour de France. Lídr Vincenzo Nibali napravo ve žlutém.

Trousili se vzad jeden po druhém, žádný neuměl odolat bleskovému tempu nažhavených stíhačů, jen Polák Rafal Majka se statečně bil o prvenství. Jestliže o den dřív v Chamrousse to ještě nevyšlo, protože žralok Vincenzo Nibali měl v dojezdu 13. etapy ostřejší zuby, tentokrát už si Majka svůj sen vzít nenechal.

To nejzajímavější se však událo za zády polského borce. Nejdřív trápení mistra světa Costy, do té doby devátého muže Tour, o 2 kilometry dál potkal stejný kolaps Belgičana Van den Broecka, který byl v tabulce ještě o místo výš a kterému nepomohla ani záchranná brzda v podobě kolegy Gallopina.

Jezdci míjí fanouška oblečeného jako anděl.

Pět kilometrů pod vrcholem začala ofenziva. Pierre Rolland vystartoval a současně s ním vpřed vykoukl i König, francouzský vrchař totiž Čecha v průběžném hodnocení stíhá. S Péraudem však nenašli společnou řeč a zase se oba vrátili do vláčku. O kus dál to ale čahoun Rolland zkusil znovu. A znovu marně.

ČTĚTE VÍCE

Nakonec se aktivity chopil sám žlutý Nibali. Jako nenasytný kanibal si Ital počíná v horách, znovu chtěl všem ukázat, ať zapomenou na to, že by ho mohli nějak ohrozit. Vyrazil vpřed, v absolutní pohodě dojel puntíkatého Rodrígueze, jen domácí Péraud na něm visel.

Valverde pochopil, že mu ujíždí vítězný vlak a zabojoval, Van Garderen ho dojel, pak Pinot, Bardet, jen König na nástupy favoritů reagovat neuměl, pokaždé šlapal v sedle svým tempem. Pokaždé však cyklistické dravce postupně dojel.

Peloton se projel několika tunely.

Sám pak chvíli táhl skupinu, v níž se bojovalo o 4. místo v etapě. Ale Američan Van Garderen byl při chuti a ještě jednou zabral, pak zase a Valverde odpadl. Utrápeného Španěla si pak za zády chvíli vezl König, ale i ten nakonec akceleroval a k cíli už mířil sám. Výsledkem jeho dalšího horského galapředstavení bylo 9. místo v etapě a osmé v Tour.

"Já se sice na Izoardu cítil tak špatně, že jsem si říkal, že nastavím jen mód přežití, abych v posledním kopci chytil co nejmíň, ale zase mne nohy mile překvapily, jak nakonec jely," říkal König za cílem. "Takže jsem nakonec za ten výkon, co jsem v Alpách předvedl, strašně rád. Tým pracoval úplně úžasně, takže já Alpy hodnotím na jedničku."

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa: Grenoble - Risoul (177 km):

1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 5:08:28, 2. Nibali (It./Astana) -24, 3. Péraud (Fr./AG2R) -26, 4. Pinot (Fr./FDJ.fr), 5. Bardet (Fr./AG2R) oba -50, 6. Van Garderen (USA/BMC) -54, 7. F. Schleck (Luc./Trek) -1:01, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:07, 9. König (NetApp) -1:20, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:24, ...76. Bárta (NetApp) -18:25.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 61:52:54, 2. Valverde -4:37, 3. Bardet -4:50, 4. Pinot -5:06, 5. Van Garderen -5:49, 6. Péraud -6:08, 7. Mollema (Niz./Belkin) -8:33, 8. König -9:32, 9. Ten Dam -10:01, 10. Rolland (Fr./Europcar) -10:48, ...73. Bárta -2:07:21.

Autor: