Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger chce i s dlahou na ruce etapový vavřín

Tour de France

  19:08
SAINT FLOUR - Především péčí o naražené zápěstí levé ruky vyplnil český cyklista Roman Kreuziger dnešní volný den na Tour de France. Na ruku dostal speciální dlahu, s níž by rád v dalším průběhu slavného závodu zaútočil na vítězství v jedné ze zbývajících dvanácti etap.

Roman Kreuziger. foto: ČTK

Na kole dnes strávil Kreuziger jen necelou hodinu. Po dvou pádech na Tour se věnoval hlavně pochroumanému zápěstí - absolvoval opět rentgenové vyšetření, aby s jistotou vyloučil zlomeninu, a věří, že s dlahou se mu pojede lépe.

Přestože má zápěstí silně naražené, cítí se o něco lépe. "Šlachy jsou napnuté, ale ruka nebolí tolik jako v sobotu a v neděli. S tou speciální dlahou by se to mělo zlepšovat, abych byl schopen tady ještě něco ukázat," uvedl Kreuziger.

I nadále doufá v etapový vavřín. "Věřím tomu. Neříkám, že hned zítra, potřebuju ještě tak dva dny, abych se dal dohromady. Do úniku půjdu, až se budu cítit stoprocentně silný. Byl bych rád, kdybych zkusil něco vymyslet už v Pyrenejích," prozradil své plány Kreuziger.

S původní myšlenkou ohledně útoku na popředí celkového pořadí se musel rozloučit. "S tím se nedá nic dělat. Věřím, že dnešním dnem volna negativní stránka na Tour končí a otočí se to k lepšímu. Chci vyhrát etapu a kdyby byla možnost, pokusil bych se o dres nejlepšího vrchaře. Ten jediný je pro mě aspoň trochu reálný. Na programu je ještě dost horských etap a chtěl bych to zkusit," uvedl Kreuziger.

Kreuziger: Chci vyhrát i za Vina
Po vítězství v etapě touží nejen kvůli sobě. Chtěl by vyhrát i pro Alexandra Vinokurova. Lídr stáje Astana měl v neděli těžký pád, po němž pro něho závod kvůli zlomenině stehenní kosti předčasně skončil. "Psali jsme si, dnes už komunikoval v pohodě. Byl by rád, abychom nějakou etapu vyhráli, tak se o to pokusíme," vyhlásil český jezdec.

Zdravotní potíže mají i další členové kazašského týmu. "Pomlácení jsme skoro všichni. Byl jsem na rentgenu s Fofonovem, ten má mikrofrakturu zápěstí, ale s dlahou snad bude moci jet. Spadl s Vinokurovem, ale vyšel z toho ještě dobře. V neděli byli všichni hodně dole po tom, co se stalo Vinovi. Ale každý se z toho vyspal a už je zase bojovná nálada," přiblížil Kreuziger.

Pro vysoký počet pádů v závodě vysvětlení nemá. "To se prostě vysvětlit nedá. Je fakt, že je to za poslední roky extrém. Padalo se vždycky, ale ne tolik," podotkl Kreuziger. "Říká se, že pádu se dá předejít, když jezdíte vpředu, ale včera to lehlo na prvních deseti pozicích, a když jsem spadl já, byl jsem vpředu vždycky. Určitě do čtyřicátého místa. Ovlivnit se to nedá, je to o štěstí," míní dvakrát devátý muž celkového pořadí Tour.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!