Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Krupčík v Kanadě překvapil, závod opět ovládl Johannes Boe

Sport

  21:44aktualizováno  21:54
Canmore / Prahra - Suverénní, skvostný, fenomenální. Takový byl výkon norského biatlonisty Johannese Bö ve vytrvalostním závodě v kanadském městečku Canmore, který byl kvůli třeskutým mrazům zkrácen na 15 kilometrů Bö k brilantnímu běhu přidal i bezchybnou střelbu a vyhrál už 12. závod Světového poháru v této sezoně. Nejlepším ze čtveřice Čechů byl na životním 12. místě Tomáš Krupčík.

Tomáš Krupčík (ilustrační foto) foto: Petr Slavík, Český biatlon

O biatlonu se rádo říká, že to je sport napínavý, dechberoucí, že do poslední střelby se vlastně neví. Tentokrát to ale neplatilo.

Dámy a pánové, seznamte se – král Johannes Thingnes Bö. Pětadvacetiletému biatlonistovi tahle sezona zatím patří, dvanácté individuální vítězství budiž důkazem.

Bö se v Canmore skutečně zaskvěl, předvedl one man show, jak se patří. Tradičně silný běh podpořil čistými střeleckými položkami, a i když startoval s číslem 6, už dávno dopředu bylo jisté, že na něj nikdo mít nebude.

Bö už v téhle sezoně vyhrál sprint, stíhačku, závod s hromadným startem, jen to vytrvalostní klání mu chybělo. Ve slovinské Pokljuce na začátku prosince kraloval Martin Fourcade, Canmore ale patřilo Böovi.

Pro svůj triumf měl ale trochu nestandardní podmínky…

Poprvé v dějinách biatlonového Světového poháru se totiž stalo, že by se vytrvalostní závod zkracoval. Pořadatele k tomu ale donutily třeskuté mrazy, které v Kanadě panují. Při závodu sice svítilo slunce, ale teploměr ukazoval -14 stupňů. Na každého biatlonistu tak čekalo pět tříkilometrových okruhů, klasicky čtyři střelecké položky v rytmu vleže – vestoje – vleže – vestoje, ale omyl neznamenal trestnou minutu, nýbrž 45 vteřin.

Bö zvítězil v poklidné, až ospalé atmosféře. Oproti evropským zastávkám biatlon v zámoří netáhne. Malinká tribuna na stadionu, zmrzlé obecenstvo, pár diváků podél tratě…

To ale nemuselo vadit Tomáši Krupčíkovi. Jestli někdo ze čtveřice českých reprezentantů překvapil, byl to právě on. Jedenatřicetiletý závodník překvapoval už v italské Anterselvě (ve stíhačce byl osmnáctý) a ani v Canmore se neztratil. Chyboval pouze jednou během úvodní ležky, pak už kraloval. A vše podpořil solidním během. Sečteno, podtrženo, je z toho životní 12. místo.

Michal Krčmář dojel devětačtyřicátý, Michal Šlesingr čtyřiašedesátý a Adam Václavík sedmasedmdesátý.

Muže čeká v Canmore v pátek ve 20.30 hodin SEČ štafeta, následně v sobotu v 19 hodin sprint.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.