Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kubánský dálkař málem přeskočil 9 metrů, atakoval Powellův skok do nového tisíciletí

Sport

  16:50
PRAHA - Kubánský dálkař Juan Miguel Echevarría skočil v neděli v Havaně s neregulérní podporou větru 892 centimetrů. Dvacetiletý halový mistr světa se zaskvěl na mítinku Copa Cuba, veleskok předvedl hned v první sérii a pak v soutěži nepokračoval kvůli zranění.

Juan Miguel Echevarría foto: Reuters

Po medailově dobrých letech přijdou ty horší. Někteří se musí naučit závodit, varuje šéf atletů Dvořák

Echevarría se s přispěním větru o rychlosti 3,3 m/s přiblížil na tři centimetry k 28 let starému světovému rekordu Američana Mika Powella. 

Podobně ohromil v neregulérních podmínkách už vloni v červnu ve Stockholmu, kde skočil 883 cm. Tehdy vítr v zádech přesáhl povolenou dvoumetrovou hranici o jedinou desetinu.

Echevarríovým oficiálním maximem zůstává loňský výkon 868 cm z německého střediska Bad Langensalza, s kterým mu patří desáté místo v historických tabulkách.

Jeho nedělní skok byl čtvrtý nejdelší v historii bez ohledu na regulérnost podmínek. 

Dál skočil třikrát jen světový rekordman Powell s absolutním maximem 899 cm z roku 1992, kdy mu v Sestriere fouklo do zad o síle 4,4 m/s. 

Na stejném místě o dva roky později ještě s téměř čtyřmetrovou podporou větru zopakoval výkon 895 cm, s kterým od památného tokijského finále mistrovství světa v roce 1991 vede rekordní tabulky.

Autor: