Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Semenyaové pomáhá rodná země. Její právníci žalují Mezinárodní atletickou federaci

Sport

  7:15
Prezident Americké antidopingové asociace Edwin Moses se ohradil proti kritice Caster Semenyaové. Ve svém prohlášení žádá více klidu a spravedlivého zacházení pro atletku reprezentující Jihoafrickou republiku do doby, než padne rozhodnutí sportovní arbitráže CAS na konci března.

Caster Semenyaová se objímá s Genzebe Dibabaovou. foto: Reuters

Sportovní arbitráž (CAS) začala v pondělí řešit stížnosti atletek s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů proti novému nařízení Mezinárodní atletické federace IAAF. V něm se uvádí, že by se bez hormonální léčby nesměly tyto závodnice účastnit závodu, jež jsou v rozmezí 400 metrů až míle.

„Jsou zde určité biologické, sportovní a sociální otázky. Je opravdu velice těžké určit cestu, která bude správná. Nejdůležitější je fair-play vůči sportovcům. Caster si zaslouží více klidu do té doby, než padne v březnu konečné rozhodnutí,“ zastal se dvojnásobné olympijské vítězky na 800 metrů předseda americké antidopingové organizace USADA Edwin Moses, který má doma dvě olympijská zlata ze čtvrtky s překážkami.

Caster Semenyaová

„Bude to zásadní verdikt pro budoucnost celého ženského sportu. Pokud CAS rozhodne proti nám, obával bych se nejen o budoucnost jednotlivých disciplín v atletice,“ řekl předseda IAAF Sebastian Coe. Toto pravidlo mělo být zavedeno již v listopadu minulého roku, IAAF ho chce uvést do života nakonec až 26. března. S posvěcením CAS. Konkrétně u Semenyaové výsledky ukázaly, že hladina mužského hormonu testosteron je u ní třikrát vyšší než u ostatních závodnic, což ji proti nim na trati dle předložené studie IAAF značně zvýhodňuje.

„IAAF neklasifikuje žádnou atletku se zvýšeným testosteronem jako muže, ale naopak akceptujeme jejich oficiální pohlaví bez jakýchkoliv pochybností a dovolujeme jim závodit v ženské kategorii,“ zní v tiskové zprávě. „Tyto ženy ale projdou do puberty stejným vývojem jako muži, mají varlata a vyšší hodnoty testosteronu, stejnou stavbu těla, kostí i svalové hmoty. A právě to jim dává později výhody. Proto je třeba, aby před mezinárodními závody snižovaly úroveň testosteronu na ženskou hladinu,“ doplnila IAAF.

Semenyaová se těší v rodné zemi podpoře

Ještě před jednáním obvinili právníci jihoafrické atletky IAAF z porušení předpisů o zachování důvěrnosti, když došlo ještě před jednáním ke zveřejnění pěti expertních svědků. Velkou podporu běžkyni vyjadřuje i její vlast. 

Semenyaové se zastala například ministryně sportu Tokozile Xasa. „Byla zpochybněna těla žen, jejich blahobyt, schopnost získat živobytí, jejich identita či pocit bezpečí. Toto je hrubé porušení mezinárodně uznávaných lidských norem. Vypadá to navíc, že Caster je jediná závodnice, na kterou se mají nové normy vztahovat,“ nebrala si Xasa servítky. 

Právní podporu nabídl závodnici i národní atletický svaz. Sama osmadvacetiletá Semenyaová, dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa, se naučila brát vše s nadhledem. K arbitráži se dostavila s úsměvem a čekajícím novinářům ukázala prsty vítězné véčko. Na otázky ale odpovídat (zatím) nechtěla.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!