Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Legendární George Best zemřel

Sport

  14:31
LONDÝN - Jeden z nejslavnějších anglických fotbalistů George Best podlehl v 59 letech nemoci. Slavný útočník Manchesteru United měl před smrtí dlouholeté problémy s alkoholem.

George Best foto: ČTK

Před osmi týdny byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče s infekcí jater, s nimiž se po závislosti na alkoholu před třemi lety podrobil transplantaci. Infekce se postupně rozšířila do plic a Bestovi začaly selhávat i další orgány.

Úmrtí někdejší ikony Manchesteru United oznámil pět minut před třináctou hodinou londýnského času mluvčí nemocnice. "Po dlouhém a statečném boji pan George Best dnes odpoledne na jednotce intenzivní péče zemřel," řekl mluvčí.

Best patřil k největším fotbalovým talentům na světě a svým uměním okouzlil svět v 60. letech. Rodák z Belfastu prožil nejlepší léta v Manchesteru a v roce 1968 získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče v Evropě. Kvůli potížím se životosprávou přišel Best o angažmá v Manchesteru již v 27 letech a tím skončila předčasně i jeho hráčská kariéra.

V dresu Manchesteru nastřílel ve 465 utkáních 180 branek, za Severní Irsko odehrál 37 utkání. Jeho stav byl v posledním týdnu kritický, při životě jej držely jen přístroje.

Od čtvrtečního odpoledne se s ním loučili příbuzní i fanoušci, kteří kolem nemocnice pokládali květiny i dresy.

Bestův ošetřující lékař Roger Williams dnes dopoledne přiznal, že jej překvapilo, jakým způsobem fotbalista v tak kritickém stavu ještě s blížícím se koncem bojuje.

"Je to velmi překvapivé, je to v mnoha směrech velmi silný muž," řekl Williams, který se o Besta léta staral a před třemi lety provedl transplantaci jeho jater, zničených nadměrným pitím. 

Bestův zdravotní stav se prudce zhoršil na začátku října, od té doby pobýval v nemocnici. V minulém týdnu se mu do plic dostala infekce, k čemuž se navíc přidalo vnitřní krvácení a postupně se rozšířilo do celého těla. Lékaři jej na jednotce intenzivní péče udržovali při životě jen s pomocí přístrojů a na nejhorší připravovali veřejnost od čtvrtečního rána. Nedávali mu více než 24 hodin.

Best byl několik posledních dnů v bezvědomí a pod sedativy. "Už není naděje na uzdravení, nemáme věci pod kontrolou. Pan Best je na konci své cesty," uvedl už ve čtvrtek profesor Williams.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!