Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Lékař Fuentes dostal podmínku za pomáhání sportovcům s dopingem

Sport

  15:10
MADRID - Nechvalně proslulý španělský lékař Eufemiano Fuentes byl odsouzen k podmínečnému vězení na jeden rok za ohrožování zdraví sportovců, kterým pomáhal k dopingu. Ačkoli to Fuentes popírá, soud ho shledal vinným a navíc mu na čtyři roky zakázal vykonávat lékařskou praxi.

Eufemiano Fuentes foto: Reuters

Madridský soud tak dnes uzavřel antidopingovou akci s názvem "Operación Puerto", která začala v roce 2006 policejní razií. Na Fuentesově klinice tehdy byly zabaveny anabolické steroidy, přístroje na transfúzi a krevní konzervy. Státní zástupkyně pro pětapadesátiletého lékaře požadovala dva roky vězení.

Před soudem stanuli i další čtyři obžalovaní. Ignacio Labarta, jenž tehdy pracoval ve vedení cyklistického týmu Comunidad Valenciana, dostal podmínku na čtyři měsíce. Fuentesova sestra Yolanda, bývalí šéfové stájí Manolo Saiz a Vicente Belda byli osvobozeni.

Ti všichni měli pomáhat desítkám sportovců, převážně profesionálním cyklistům, k dopingu. Soudkyně však odmítla požadavky antidopingových orgánů a mezinárodních sportovních federací, aby svolila k analýze 211 krevních konzerv od 35 různých lidí, což by pomohlo identifikovat sportovce zúčastněné v aféře. Obhajoba ihned po vynesení rozsudku oznámila, že se odvolá.

Autor:
Témata: doping