Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Lékař Fuentes dostal podmínku za pomáhání sportovcům s dopingem

Sport

  15:10
MADRID - Nechvalně proslulý španělský lékař Eufemiano Fuentes byl odsouzen k podmínečnému vězení na jeden rok za ohrožování zdraví sportovců, kterým pomáhal k dopingu. Ačkoli to Fuentes popírá, soud ho shledal vinným a navíc mu na čtyři roky zakázal vykonávat lékařskou praxi.

Eufemiano Fuentes foto: Reuters

Madridský soud tak dnes uzavřel antidopingovou akci s názvem "Operación Puerto", která začala v roce 2006 policejní razií. Na Fuentesově klinice tehdy byly zabaveny anabolické steroidy, přístroje na transfúzi a krevní konzervy. Státní zástupkyně pro pětapadesátiletého lékaře požadovala dva roky vězení.

Před soudem stanuli i další čtyři obžalovaní. Ignacio Labarta, jenž tehdy pracoval ve vedení cyklistického týmu Comunidad Valenciana, dostal podmínku na čtyři měsíce. Fuentesova sestra Yolanda, bývalí šéfové stájí Manolo Saiz a Vicente Belda byli osvobozeni.

Ti všichni měli pomáhat desítkám sportovců, převážně profesionálním cyklistům, k dopingu. Soudkyně však odmítla požadavky antidopingových orgánů a mezinárodních sportovních federací, aby svolila k analýze 211 krevních konzerv od 35 různých lidí, což by pomohlo identifikovat sportovce zúčastněné v aféře. Obhajoba ihned po vynesení rozsudku oznámila, že se odvolá.

Autor:
Témata: doping

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...