Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Lístky? Šance jen přes FIFA

Sport

  11:22
PRAHA - Čeští fanoušci už vědí, kdy, kde a s kým si jejich fotbalová reprezentace zahraje na mistrovství světa. Jenže na vlastní oči ji uvidí asi jen pár stovek šťastlivců. Největší šanci mají ti, kdo si lístky objednají přes systém FIFA. Další fázi prodeje, do které půjde 250 tisíc lístků, spustí FIFA dnes.

Čeští fotbalisté se radují z gólu foto: AFP

Český svaz by měl distribuovat osm procent vstupenek na stadionu, kde bude národní tým hrát. Jenže velkou část kvóty asi získají sponzoři. „Zatím bych to nechtěl příliš rozebírat. Ale je jasné, že z kvóty musíme uspokojit sponzory i další nároky,“ připustil generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

Pro fanoušky tak zbude jen pár stovek lístků. Los rozhodl, že Češi sehrají zahajovací utkání s USA 12. června v Gelsenkirchenu, proti Ghaně nastoupí 17. června v Kolíně na Rýnem a skupinu uzavřou 22. června proti Itálii v Hamburku. Na všechny tři stadiony se vejde přes 40 tisíc diváků. Jenže pět tisíc sedaček už dopředu ukrojily nároky FIFA. Ze zbytku se vypočte kvóta.

Budeme krátit nároky hráčů, slibuje předseda svazu Mokrý
To znamená, že Češi dostanou nejvíc vstupenek do AufSchalke arény v Gelsenkirchenu. Mělo by jich být tři a půl tisíce. Z Kolína nad Rýnem přijde jenom 2800 vstupenek.

Kolik z tohoto počtu spolknou partneři reprezentace a realizační tým? „Podle smlouvy připadá na sponzory 400 lístků. A nároky hráčů budeme krátit. Nedostanou padesát vstupenek jako v Portugalsku, ale třeba jen pět,“ uklidňuje předseda svazu Pavel Mokrý.

Ten doufá, že se ještě podaří získat další vstupenky od organizačního výboru a případně i z kvóty soupeřů. „Jenže to nevypadá příliš optimisticky. Doufali jsme, že svůj příděl nevyčerpá třeba Ghana. Ale ta už dala jasně najevo, že spotřebuje všechno,“ upřesnil Fousek.

Města, která Brücknerovu mužstvu přisoudil los, leží daleko od hranic s Německem. Přesto bude zájem českých fanoušků ohromný. Příznivci by proto měli využít každou příležitost, jak se ke vstupenkám dostat. Ta první se naskytne už dnes v poledne.

Až do 15. ledna se mohou fanoušci registrovat v systému FIFA a objednávat si vstupenky přímo na jednotlivé zápasy. K dispozici je zhruba 250 tisíc lístků. V případě většího počtu žádostí proběhne na konci ledna los.

Další fáze přijde na začátku února, ale tentokrát bude rozhodovat rychlost zájemců. Poslední kolo, „last minute prodej“ přes FIFA, pak vypukne na začátku května a poběží po celý šampionát. Už nyní je ale prodáno osmdesát procent vstupenek. Většinu jich objednali Němci a fanoušci z Evropy.

Informace o prodeji vstupenek na fifaworldcup.com a fotbal.cz
Autoři:

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...