Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

LN: Svaz chce ztrestat Záhrobskou

Sport

  9:34
PRAHA - Lyžařský svaz se rozzlobil na nejlepší českou sjezdařku Šárkou Záhrobskou. Podle prezidenta svazu Lukáše Sobotky totiž Záhrobská a její bratr Petr porušili reprezentační smlouvu. Sobotka proto chce zahájit disciplinární řízení, na jehož konci by čekal sjezdaře trest - od napomenutí až po zákaz závodní činnosti.

Záhrobská na svazích Levi. foto: ČTK

„Jednání pana Záhrobského už překročilo všechny meze rozumného vnímání a hlavně jednání,“ říká Sobotka.

„S ohledem na porušení reprezentační smlouvy, kterou Šárka a Petr mají, chceme zahájit disciplinární řízení, ve kterém budou navrženy nějaké sankce. Jejich smlouva je velmi liberální, když to tak nazvu, a přesto ji porušili,“ tvrdí svazový prezident.

Šárka Záhrobská je nyní se svým otcem a trenérem ve Spojených státech, kde příští víkend pokračuje seriál Světového poháru. „O ničem nevím,“ povídal do telefonu kouč Petr Záhrobský.

„Ale jestli si chce Sobotka proti sobě postavit nejlepší závodnici?“ naznačil svérázný lyžařský trenér.

Spor se vede o to, zda sourozenci Záhrobští mohou závodit v jiných kombinézách než zbytek reprezentačního družstva.

Před sezonou Záhrobský nečekaně vypověděl smlouvu firmě Vist, která dodává sjezdařům závodní kombinézy. Italská firma totiž pozdě platila faktury. „A Záhrobský o tom nikoho neinformoval,“ podotýká Sobotka.

„Pro svaz je to normální, že někdo neplatí. Všichni to jen trpně přijímají. Já ne,“ zvyšuje hlas Záhrobský. „Proč bych měl trpět?“

Záhrobský se přes léto domluvil s českou firmou Don Quiet a Šárka Záhrobská v nové kombinéze odjela oba závody probíhající sezony.

Patrně tím porušila pravidla FIS, která říkají, že jakoukoli reklamu na kombinéze musí schválit národní lyžařský svaz, což se v případě nápisu Don Quiet nestalo.

Italům se navíc ztráta největší hvězdy českého týmu nezamlouvá. „Oni odstoupení považují za neúčinné. Smlouva mezi Vistem a Záhrobským se řídí italským právem, tak to předali právníkům v Bolzanu,“ říká Sobotka. „Má hájit zájmy závodníků“ Podle svazového prezidenta Záhrobský svým jednáním poškodil svaz. Firma totiž dává kombinézy reprezentačním týmům od A-týmu až po žáky. Šárka a Petr Záhrobští měli navíc s Vistem ještě svou zvláštní smlouvu, která podle Sobotky upravovala výši finančních odměn pro světovou šampionku.

„My jako svaz garantujeme, že s firmou chceme dále spolupracovat. Je ale možné, že nyní budeme muset za materiál platit víc,“ přemítá prezident.

Záhrobský zatím vše považuje jen za Sobotkovo rétorické cvičení. „Je prezidentem od toho, aby hájil zájmy závodníků, a ne zájmy firmy,“ argumentuje Záhrobský. Sobotka to odmítá. „Musím hájit zájmy všech reprezentantů a přitom respektovat závazky z uzavřených smluv,“ tvrdí.

„My jsme čtyři měsíce nosili reklamu zadarmo a pan Sobotka dělá, jako by to bylo v pořádku,“ rozhorluje se Záhrobský. Trestu se prý nebojí. „Máme lidi, kteří se o to postarají,“ říká kouč. „Pan Sobotka si pod sebou podřezává větev.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!