Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mafiánský kmotr tancuje. Dobruslí Čech a Kanaďanka až na olympiádu?

Sport

  7:30
PRAHA - Těší se, že jim v lednu při evropském šampionátu bude tleskat Ostrava. „Načerpáme energii z domácího publika,“ nadšeně vykládá Cortney Mansourová. Tanečnice s kanadskými kořeny se s Michalem Češkou chystá reprezentovat zemi, které se v krasobruslení upsala.

Michal Češka s Cortney Mansourovou bojují o účast na hrách v Pchjongčangu. foto: Pavel Lebeda/sport-pics.cz

Bojují nyní na dvou odlišných, a přesto vzájemně se prolínajících frontách. Na té ledové. Ale zároveň i na té úřednické a právní.

Na ledu chtějí v příštím týdnu opět dosáhnout na český titul. Vzápětí by v lednové Ostravě rádi vylepšili 13. místo z posledního mistrovství Evropy. A v březnu jsou na světovém šampionátu v Helsinkách odhodláni bojovat o postup do olympijské Koreje.

Na bojové linii právní však zároveň usilují o české občanství pro slečnu Mansourovou.

Umí hokejisté piruetu? Hráči NHL si zkusili krasobruslení

Narodila se 15. prosince 1994 v kanadském městě Regina. Od seznamky, která se uskutečnila v Praze roku 2013, zkouší na bruslích tančit v páru s Čechem Češkou. Stala se českou reprezentantkou.

Jenže předpisy, které jim umožňují i bez občanství partnerky startovat na mistrovství světa či Evropy, neplatí pro olympijské hry.

Tam musí oba české občanství mít. Jinak jim zůstanou dveře do Koreje zabouchnuté, i kdyby se stali třeba mistry světa.

„Urgujeme to s právníky, děláme co můžeme,“ říká Michal Češka „Měli se ze zákona k žádosti za 30 dní vyjádřit, ale už to trvá čtyři měsíce. Pevně doufáme, že se to brzy vyřeší.“

Svůj osud na ledu mají mnohem více ve svých rukou. Spoluvytvářejí jej v jednom z nejprestižnějších světových center pro taneční páry, které vede v michiganském Novi legendární Igor Špilband, kouč řady olympijských vítězů či mistrů světa.

„Milujeme atmosféru v Novi,“ říká Mansourová. „Je nás tam pět párů, trénujeme s vynikajícími tanečníky. Už jen pozorovat je nás motivuje být lepší a lepší.“

Michal Češka s Cortney Mansourovou bojují o účast na hrách v Pchjongčangu.

Čtyřiadvacetiletý Češka, rodák z Děčína, si za tři roky v zámoří zvykl na americký životní styl. „Jen tam postrádá trochu toho domácího českého jídla. Hlavně řízek,“ směje se partnerka.

A co ona a stravování, když pobývají naopak v Čechách?

Pravda, okusila tu už i knedlíky. „Nechutnaly jí,“ prozrazuje partner. „Já tady mám taky nejradši řízek,“ zasměje se drobná, 155 centimetrů vysoká tmavovláska. Když se jí zeptáte na McDonald ́s, hned se Češka ozve: „Copak Cortney vypadá na to, že tam chodí?“

Ne, rozhodně nevypadá.

V České republice jsou až tři měsíce ročně. „Například když jsme startovali v Bratislavě na Nepelově memoriálu, spojili jsme cestu s pobytem tady. Takže Cortney má i dost požadovaných dnů pobytu na českém území kvůli občanství.“

V aktuální sezoně si odbyli svůj debut v seriálu Grand Prix, v Paříži skončili osmí.

„Rozjezd do sezony jsme měli pomalejší, ale jsme lepší a lepší,“ vypráví Češka. Na mezinárodních závodech nižší kategorie obsadili v Andoře třetí příčku a tento týden vystupují v Záhřebu.

Narůstající sebevědomí chtějí zužitkovat v souboji s evropskou elitou v Ostravě. „Pokusíme se o Top 10. To je náš cíl,“ říká Mansourová. Splnit jej by znamenalo pro další sezonu možnost startu dvou českých párů na šampionátu.

„Když pojedeme v Ostravě dva čisté programy, budeme šťastni. Přinejmenším abychom byli lepší než loni, tedy aspoň dvanáctí,“ dodává ženská polovina páru.

„Hlavně se nechceme stresovat,“ říká Michal Češka.

Na mistrovství světa obsadili v březnu při svém debutu čtyřiadvacátou příčku. Tentokrát bude v Helsinkách ve hře také devatenáct postupových míst na olympijské hry. Zbylých pět míst pak nabídne dodatečná olympijská kvalifikace na podzim 2017.

V krátkém tanci bruslí v této sezoně blues a swing na rytmy Summertime a Diga diga do. Ve volné jízdy se stejně jako kdysi Tomáš Verner rozhodli pro soundtrack z Kmotra.

„Máme i zvedačku, kterou nikdo jiný nedělá,“ vyzdvihuje Češka. „Je to dobrá show. Tak snad se bude divákům líbit.“

Autor: